Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Federatia Agrostar cere reducerea TVA la samanta de cartof la 9 la suta

federatia-agrostar-cere-reducerea-tva-la-samanta-de-cartof-la-9-la-suta

De asemenea, solicita renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.


Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%. De asemenea, solicita renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.
 
AGROSTAR considera ca rezolvarea acestor probleme este cu atat mai importanta cu cat, Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum.
 
„Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus ”samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa ”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Avand in vedere aceasta situatie, AGROSTAR cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor.
 
O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare.
 
Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.
Totodata, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata.
 
Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, fermierii aceasta abordare profund incorecta si deloc practica.
 
Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton