Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alerta la granita cu Ucraina, din cauza unui focar de pesta porcina

alerta-la-granita-cu-ucraina-din-cauza-unui-focar-de-pesta-porcina

ANSVSA a dispus interzicerea circulatiei porcinelor din gospodariile populatiei, de la si catre targurile de animale, inchiderea tuturor targurilor de animale si a aglomerarilor de animale din judetul Botosani.


Ucraina a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor despre aparitia unui alt focar de pesta porcina africana la o ferma de porci, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei, la 10 kilometri de granita, in Dovzhok.
 
In acest context, ANSVSA a dispus interzicerea circulatiei porcinelor din gospodariile populatiei, de la si catre targurile de animale, inchiderea tuturor targurilor de animale si a aglomerarilor de animale din judetul Botosani si supravegherea efectivelor de porcine din gospodariile populatiei in vederea descoperirii tuturor cazurilor de imbolnaviri la porcine.
 
De asemenea, au fost activate Unitatile Locale de Combatere a Bolilor din toate comunele judetului Botosani.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

S-a decis supravegherea circulatiei porcinelor prin controale in trafic, efectuate de catre reprezentantii IPJ si DSVSA, in vederea evitarii comertului ilegal de porcine si au fost notificate Punctelor de Inspectie la Frontiera Stanca — Costesti si Radauti Prut, privind interdictia intrarii in Romania a bagajelor care contin carne de porc sau preparate din carne de porc din Ucraina si Republica Moldova.
 
Nu in ultimul rand, ANSVSA a informat gestionarii fondurilor de vanatoare despre evolutia focarului de PPA si interzicerea vanatorilor cu gonaci la porcii mistreti precum si asupra obligativitatii de a comunica toate cazurile de imbolnavire la porcii mistreti sau de mortalitati.
 
Medicii veterinari din comunele de frontiera vor inspecta periodic exploatatiile cu porcine, vor identifica porcii existenti si vor comunica proprietarului restrictiile stabilite pentru aceasta perioada si vor raporta zilnic catre DSVSA actiunile si masurile intreprinse.
 
Totodata, specialisti ai ANSVSA au participat la sedinta organizata de Comisia Europeana care a avut ca tema controalele veterinare, unde s-a pus accent pe intarirea controalelor la frontiera de catre statele membre care au granita cu cele trei tari terte in care evolueaza pesta porcina africana.
 
Discutiile s-au axat pe intensificarea masurilor si controalelor pentru vehiculele care transporta animele vii, sosite in UE din cele trei tari terte, controalele privind prezenta produselor de origine animala in bagajele personale ale calatorilor si confiscarea acestora.
 
Toate aceste masuri, care au ca scop prevenirea introducerii bolii, au fost aplicate de catre serviciile veterinare din Romania, alaturi de alte activitati intreprinse pentru protejarea teritoriului national.
 
ANSVSA reaminteste crescatorilor de porcine ca pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.
 
Pentru a proteja porcii din exploatatii de aceasta boala, ANSVSA recomanda fermierilor sa nu intre in adaposturile unde cresc porcii, cu incaltamintea si hainele de pe strada, dezinfectia la intrarea in adapost, cresterea porcilor doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini, porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici.
De asemenea, veterinarii recomanda proprietarilor sa nu hraneasca animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie, sa nu dea sub nicio forma porcilor apa provenita de la spalarea carnii de mistret sau resturi de carne de mistret, sa nu scoata scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie, sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati cu crotalie si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, sa nu foloseasca in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.
 
Nu in ultimul rand, orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016