Alexe, Mediu: Aproape 40 de milioane mc de lemn, taiat ilegal
Publicat la data de 22 Nov. 2019 in:
Stiri Actualul ministrul al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a spus in cadrul unei conferinte de presa ca tragedia padurilor romanesti a fost ascunsa, intrucat aproape 40 de milioane de mc de lemn sunt taiate ilegal in fiecare an.
"Primul lucru pe care am vrut sa-l vad cand am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier National. Eram familiarizat cu subiectul din discutiile de la Comisia de Mediu din Camera si din articolele din presa, insa eram curios sa vad varianta oficiala. Am descoperit acolo niste cifre socante, atat de socante incat la prima citire mi-a fost greu sa le cred. L-am chemat la minister pe domnul Marin Gheorghe (sef departament IFN din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea"- ICAS, n.r.), responsabilul pentru realizarea IFN, sa-mi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar dupa ce am ascultat toate explicatiile, va spun ca am acceptat in integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale, pot sa va confirm astazi ca, in Romania, se taie intr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Faptul ca acest raport a fost tinut la sertar mai bine de un an de catre fosta conducere a ministerului este cu atat mai grav. Au aflat de situatie si in loc sa-si asume si sa caute solutii au incercat sa musamalizeze datele si sa-l denigreze pe domnul Marin Gheorghe si munca echipei sale", a spus Alexe.
Potrivit oficialului, fost guvernare a incercat sa ascunda faptul ca sub mandatul sau s-au taiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fara autorizatie.
"PSD a incercat sa ascunda faptul ca sub mandatul lor s-au taiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fara autorizatie. Probabil ca, daca nu ar fi existat succesul motiunii de cenzura si inlocuirea Guvernului Dancila, si astazi ministerul ar fi negat existenta acestor cifre. Eu, ca ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, nu numai ca accept datele din acest studiu, dar am decis sa-l sprijin pe domnul Marin Gheorghe cu toate resursele financiare si logistice pentru a derula si ciclul III al Inventarului Forestier National. Ciclu III care, apropo, a fost intarziat tot de PSD mai mult de un an. Probabil ca voiau sa il amputeze definitiv, asa cum au facut cu SUMAL si Inspectorul Padurii", a subliniat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta a adaugat ca datele privind ritmul in care padurea Romaniei dispare sunt mult mai grave decat au fost prezentate si a anuntat ca programatorul Bogdan Micu va fi noul coordonator al proiectului SUMAL.
"Atat de grave, incat unii au incercat sa le ascunda de ochii publicului. Din fericire, nu au reusit. Mi-am asumat sa repun in functiune toate instrumentele prin care sa puteti ajuta si mai mult de acum inainte. Vom face lucruri bune impreuna si vom pune frana odata pentru totdeauna mafiei lemnului. In nici doua saptamani de mandat, am reusit sa pun lucrurile in miscare. In primul rand, l-am adus inapoi pe Bogdan Micu, un programator genial si un ecologist desavarsit, omul care a dezvoltat Inspectorul Padurii si pe care PSD l-a indepartat din minister. Va fi consilierul meu si noul coordonator al proiectului SUMAL. Am respins categoric termenul de finalizare pentru SUMAL "iulie 2020", am identificat resursele materiale pentru a finanta rapid finalizarea SUMAL, am decis extinderea echipei de programatori si am decis operationalizarea de urgenta a componentelor din SUMAL care sunt deja finalizate. Chiar dupa finalizarea acestei conferinte voi merge direct la STS, unde voi avea o discutie cu conducerea institutiei despre modul in care putem grabi operationalizarea", a mentionat Costel Alexe.
IFN, principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabila a padurilor, arata ca suprafata forestiera a tarii este de 6,9 milioane hectare. Cantitatea legala si fiscalizata de lemn taiat din padurile romanesti se ridica la 38,6 milioane de mc.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>