Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimentele se vor scumpi incepand din al doilea trimestru


Majoritatea produselor alimentare, tigarile, alcoolul, dar si serviciile se vor scumpi de anul viitor. Cresterile de preturi vor fi, in principal, generate de majorarea accizelor la anumite categorii de produse. Reprezentantii patronatelor sustin insa ca majorarile de preturi vor atinge un punct maxim in a treia luna a anului viitor.
Modificarea comportamentului consumatorilor, mai ales in ultimii ani, dar si un curs al vanzarilor atipice inregistrat de la inceputul anului 2009 vor influenta si etapele de aplicare a scumpirilor pentru anul viitor. Reprezentantii asociatiilor profesionale din industria alimentara spun ca scumpirile sunt inerente, insa se vor aplica treptat incepand cu luna ianuarie 2010 si, probabil, va fi atins un maxim in luna martie.

Laptele si branzeturile vor costa cu 3-8% mai mult, iar procentajul maxim va fi aplicat la mijlocul lunii martie. "Scumpirile se vor face gradual pentru a proteja atat consumatorul, cat si producatorii. In plus, nu dorim sa ne confruntam cu situatia din ianuarie-februarie 2009, cand vanzarile au scazut cu 20% pe fondul scaderii puterii decumparare. Recuperarea s-a realizat mai tarziu, s-au aplicat si promotii, iar schimbarea comportamentului consumatorilor – care, probabil, s-au orientat spre produse mai ieftine, alegand lactatele si diminuand consumul de carne – a condus la cresterea vanzarilor. Cresterea maxima, cand se va ajunge la 8% din cauza accizelor la carburanti, va fi la jumatatea lunii martie", ne-a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL.

La carnea de porc eventuale scumpiri vor fi tot in martie, cand, sustin fermierii, lipsa subventiilor ii va determina sa creasca preturile cu pana la 30-40%. "Subventiile nu se mai dau, dar nici statul nu cauta alte masuri de a-i ajuta pe crescatori. De obicei, la romani, de sarbatorile Craciunului se taie trei pana la cinci milioane de porci. In primele luni ale anului, oamenii vor avea unele rezerve, vor cumpara poate mai putin, dar din luna martie vor aparea probleme. Preturile actuale nu se pot mentine, mai ales in conditiile in care crescatorii sunt deja pe pierderi, iar multe firme
s-au inchis. In plus, sa nu uitam ca de la anul vor fi focare de pesta porcina, pentru ca s-au interzis vaccinarile. Cheltuielile vor fi din ce in ce mai mari", sustine Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


Posibile majorari de preturi vor fi si la paine si alte produse de panificatie. De asemenea, nici legumele si fructele nu vor scapa de scumpiri, in conditiile in care in anumite perioade ale anului importurile ajung la 80%. "La productia de grau de panificatie, 2009 nu a fost un an bun, pierderile la recolta fiind de 40-50%. In aceste conditii, in februarie-martie, cand se va termina graul din silozuri, se vor face importuri, iar din anii precedenti s-a observat ca apar majorari la preturi de 5-10%. Iar la legume si fructe, daca luam in calcul ca sapte luni din an (octombrie-mai) importurile ating proportia de 70-80%, trebuie sa ne asteptam ca preturile sa mai creasca", a precizat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei din Industria Alimentara.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016