Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
FAO: Pretul alimentelor pe plan mondial, record absolut in ianuarie
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ieri ca preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns in ianuarie la un nivel record, transmite Reuters.
Pentru a saptea luna consecutiv, indicele lunar al FAO, care masoara modificarile de pret ale unui cos de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, a inregistrat luna trecuta o valoare record de 230,7 puncte, fata de 223,1 puncte in decembrie 2010. Este cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 inregistrata in iunie 2008, care a provocat revolte in unele state, din cauza pretului ridicat al alimentelor.
Seceta severa care a afectat zona Marii Negre, ploile puternice din Australia si vremea nefavorabila din Argentina, precum si o anticipare a sporirii cererii dupa tulburarile din Africa si Orientul Mijlociu au dus la cresterea record a pretului cerealelor in 2010. Indicele pretului zaharului a urcat in ianuarie la 420,2 puncte, fata de 398,4 puncte in decembrie, iar cel al cerealelor a ajuns la 244,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.
De altfel, unele tari, in care exista mai multi oameni in saracie, au inceput deja sa ia masuri: China a redus importurile de porumb prevazute pentru 2011, si se foloseste de rezervele strategice ale alimentelor de baza, pentru a creste oferta pe piata interna, si a evita totodata cresterea preturilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De asemenea, China prevede cresterea cererii pe pietele internationale si cumpararea a 60% din exportul mondial de soia in anul ce vine – dublul cantitatii achizitionate in urma cu doar patru ani.
Guvernul indian a anuntat si el masuri impotriva inflatiei, care ar putea include interdictia exportului de grau. Indonezia, cea mai mare economie din Sud-estul Asiei, a cumparat saptamana trecuta 820.000 de tone de orez, ceea ce a dus la cresterea pretului acestui aliment. De asemenea statul asiatic a decis sa suspende taxele de import pentru orez, boabe de soia si grau.
Si Algeria a decis saptamana trecuta sa cumpere aproape un milion de tone de grau si a decis accelerarea importurilor de cereale, pentru a-si majora stocurile.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News