Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina

pretul-cerealelor-2013-daniel-botanoiu-arata-cu-degetul-spre-piata-cerealelor-din-ucraina

Miercuri, 21 august 2013, secretarul de stat Daniel Botanoiu a participat la conferinta “Mediafax Talks about Sustainable Agriculture”, eveniment care s-a desfasurat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila. Oficialul MADR a sustinut, in cadrul evenimentului, ca piata cerealelor nu functioneaza corect in context regional, facand referire la graul produs in spatiul Federatiei Ruse si al Ucrainei.


"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat Daniel Botanoiu.
 
Care este situatia, insa, pe piata cerealelor din Ucraina, pe care a amintit-o secretarul de stat?
 
In anul 2012, guvernul ucrainean a alocat un buget de aproape 1,5 miliarde de dolari pentru subventionarea sectorului agricol. Cu toate acestea, subventiile nu sunt acordate uniform. Cerealele beneficiaza de mult mai putine fonduri in comparatie cu zootehnia, sector unde Ucraina isi protejeaza producatorii autohtoni fata de concurenta venita din partea importatorilor. Potrivit unei analize FAO, in cazul cerealelor, unde productia ucraineana asigura in totalitate consumul intern iar surplusul este destinat exportului, subventiile sunt mai mici si taxele mai mari. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
"La fel ca in cazul Federatiei Ruse, Ucraina ii taxeaza suplimentar de exportatorii de grau, porumb si floarea soarelui, in timp ce ii subventioneaza puternic pe producatorii de zahar, de carne de porc si de carne de pasare, concurati de importatori", se arata in analiza mentionata. 

 
Concret, in 2010 un cultivator de grau primea doar echivalentul a 7,5 euro pe hectar, in timp ce un crescator de vaci primea 275 de euro pe cap de animal. 
 
In plus, guvernul vecin are un mecanism de interventie directa pe piata, prin intermediului unui Fond Agrarian. Acesta cumpara cantitati importante de cereale la preturi garantate, pentru a-i feri pe cultivatori de eventuale fluctuatii. Anul trecut, spre exemplu, Fondul a intervenit pe piata achizitionand cereale in valoare de 1,3 miliarde hrivna (aproximativ 110 milioane euro). 
 
Productia de cereale in Ucraina, 2013
 
Potrivit prim-ministrului Mykola Azarov, productia de cereale a Ucrainei va depasi anul acesta 57 de milioane de tone, cu un potential de export de 28 de milioane de tone. Fondul Agrarian intentioneaza sa achitioneze de la fermieri un milion de tone de grau panificabil, pentru care plateste un echivalent in lei de 45 de bani pe kilogram. Din aceasta cantitate, deja 300.000 de tone au fost receptionate. 
 
Mikola Azarov a cerut luna aceasta investitii in logistica de depozitare si transport, astfel incat cheltuielile traderilor si exportatorilor sa scada. La randul sau, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Prysyazhnyuk, a declarat ca "productia agricola a acestui an va fi una record, de aceea infrastructura trebuie sa functioneze impecabil". 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton