Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Am aflat duminica: VOM CULTIVA PLANTE MODIFICATE GENETIC

am-aflat-duminica-vom-cultiva-plante-modificate-genetic

Duminica, 25 martie, l-am urmarit in direct la Viata Satului pe presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu. Acesta a vorbit despre cateva din problemele, mai noi sau mai vechi, de care se lovesc fermierii. Despre unele din acestea, precum subventia pe suprafata, am tot publicat informatii pe AGROROMANIA. Altele, insa, au reprezentat o noutate pentru mine.


Astfel, chestiuni precum impozitarea arendei, impozitul pe subventie si TVA-ul pe arenda au fost aduse pentru prima data in discutie publica. Noi le preluam si in zilele urmatoare vom reveni cu materiale scrise pe aceste subiecte.

Tot domnul Baciu a mai spus un lucru interesant, in discutia cu unul din realizatorii Vietii Satului: se pregateste o ordonanta care va autoriza cultivarea plantelor modificate genetic, agreate la nivelul Uniunii Europene. Marturisesc ca nu am stat sa urmaresc finalul emisiunii si am alergat la calculator, pentru a cauta informatii despre acest posibil proiect legislativ. Le-am gasit si vi le prezint dvs, cititorilor Agroromania.

Ca o parere personala: sunt convins ca asociatiile de mediu, foarte vocale in ultima perioada, se vor grabi sa il ostracizeze pe ministrul Stelian Fuia, acuzandu-l ca face jocul multinationalelor producatoare de samanta. Sa nu uitam, insa, ca autorizarea cultivarii OMG-urilor este si a fost un deziderat al majoritatii fermierilor, care se confrunta cu o concurenta neloiala venita din importurile de proteina vegetala din America de Sud. Ma refer, desigur, la soia!

Tara noastra are un potential imens privind cultivarea acestei specii, iar scaderea costurilor pe unitatea de suprafata prin autorizarea biotehnologiei va readuce Romania in topul tarilor europene producatoare de soia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


De altfel, ca agronom, estimez ca nu se va produce o isterie OMG, in situatia in care acest ordin va intra in vigoare. Doar doua specii vor fi cerute de agricultori: soia si, eventual, porumbul rezistent la Diabrotica (au existat niste probleme in vestul tarii). Atat!
In continuare, va redau cateva citate de proiectul de ordin.

ORDIN privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic, si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice


in cazul producerii de seminte modificate genetic se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul Comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele Statelor Membre, in conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata.

Pentru plantele modificate genetic care se cultiva in scop de cercetare, companiile sau institutiile detinatoare ale dreptului de proprietate asupra varietatilor respective trebuie sa detina autorizatie de introducere deliberata in mediu sau pe piata, eliberata de ANPM, in conformitate cu prevederile OUG nr. 43/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.

Furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii. Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii.

Furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la MADR, datele incluse in Registru, pana la 15 iunie, pentru cultura principala si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an.

La Directiile Agricole Judete (DAJ) se infiinteaza Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic, denumit in continuare Registrul judetean. Plantele modificate genetic se cultiva numai de catre cultivatori autorizati de MADR prin DAJ si a municipiului Bucuresti.

in vederea autorizarii, cultivatorii care cultiva plante modificate genetic in scop comercial, consum sau loturi demonstrative, trebuie sa depuna in fiecare an la DAJ si a municipiului Bucuresti, pe raza caruia intentioneaza sa cultive plante modificate genetic, o cerere, al carei model este prezentat intr-o anexa la acest proiect.

Cererea va trebui insotita de un dosar cuprinzand urmatoarele documente:

a)documente de identificare:

-pentru persoane fizice: copie dupa buletinul/cartea de identitate;
-pentru persoane juridice: copii dupa certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala;

b)
documente care sa ateste inregistrarea in Registrul fermelor, conform Ordinului nr. 22 din 27 ianuarie 2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, in vederea accesarii masurilor reglementate de politica agricola comuna;

c) o declaratie pe propria raspundere a solicitantului.

Cultivatorii care utilizeaza samanta produsa de terti sau din productie proprie, vor depune cererea de autorizare pentru inscriere in Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic pana cel mai tarziu la data de 15 mai a fiecarui an. in cazul culturilor duble, cererea de autorizare se va depune pana la data de 1 iulie a fiecarui an.

Ing. Cornel Oprea
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016