Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amenzi de peste 1,7 milioane de lei pentru substituirea produselor pe baza de lapte, cu grasimi hidrogenate

In perioada ianuarie-martie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au continuat activitatile de control pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, in scopul informarii corecte a consumatorilor, a depistarii, sanctionarii si diminuarii fraudelor in domeniu.
Actiunile au avut loc atat in municipiul Bucuresti, cat si in toate municipiile resedinta de judet si au urmarit verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare, precum si respectarea legislatiei in vigoare privind normele sanitar-veterinare si siguranta alimentara.
In urma verificarilor s-a constatat ca printre neregulile care persista, figureaza utilizarea in procesul de fabricatie a unor specialitati pe baza de grasimi hidrogenate in prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food.
Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt, dezinformand astfel consumatorii cu privire la compozitia acestor produse alimentare. Au fost descoperite si deficiente privind trasabilitatea produselor, a normelor de igiena si siguranta alimentara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In aceasta perioada, au fost verificate 708 unitati, dintre care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetarie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare.
Din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, un numar de 285 de unitati (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.
Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.782.200 lei si au fost emise 177 sanctiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activitatii timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare si interzicerea temporara a desfasurarii activitatii in vederea autorizarii/remedierii deficientelor.
Substituirea produselor lactate cu specialitati din grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creeaza un prejudiciu de imagine produselor romanesti de calitate, afectand totodata munca fermierilor romani, facilitand astfel dezvoltarea unor portite pentru activitati ilicite si obtinerea de profituri majorate in detrimentul consumatorilor.
S-a constatat insa si o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate care a ajund la 40%, in comparatie cu anul 2018, cand procentul a fost de 74 %.
MADR permanentizeaza aceste actiuni in vederea eliminarii activitatilor neconforme, astfel incat consumatorii sa cunoasca exact ce fel de ingrediente sunt utilizate in prepararea produselor alimentare din aceasta categorie.
In urma verificarilor s-a constatat ca printre neregulile care persista, figureaza utilizarea in procesul de fabricatie a unor specialitati pe baza de grasimi hidrogenate in prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food.
Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt, dezinformand astfel consumatorii cu privire la compozitia acestor produse alimentare. Au fost descoperite si deficiente privind trasabilitatea produselor, a normelor de igiena si siguranta alimentara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in CD-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In aceasta perioada, au fost verificate 708 unitati, dintre care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetarie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare.
Din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, un numar de 285 de unitati (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.
Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.782.200 lei si au fost emise 177 sanctiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activitatii timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare si interzicerea temporara a desfasurarii activitatii in vederea autorizarii/remedierii deficientelor.
Substituirea produselor lactate cu specialitati din grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creeaza un prejudiciu de imagine produselor romanesti de calitate, afectand totodata munca fermierilor romani, facilitand astfel dezvoltarea unor portite pentru activitati ilicite si obtinerea de profituri majorate in detrimentul consumatorilor.
S-a constatat insa si o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate care a ajund la 40%, in comparatie cu anul 2018, cand procentul a fost de 74 %.
MADR permanentizeaza aceste actiuni in vederea eliminarii activitatilor neconforme, astfel incat consumatorii sa cunoasca exact ce fel de ingrediente sunt utilizate in prepararea produselor alimentare din aceasta categorie.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiArticole conexe:
- » ANSVSA a aplicat amenzi record in noiembrie pentru industria agroalimentara
- » MADR: Controalele AFIR pe teren se schimba
- » Letonia produce mai multa branza decat Romania
- » ANSVSA incepe controalele. Vor dura pana pe 7 ianuarie 2020
- » ANPC a propus inchiderea a doua magazine Carrefour si au dat amenzi de 301.000 lei
Ultima ora
- » Ancheta privind oile neincinerate recuperate de pe nava Queen Hind
- » Ghidul solicitantului - participare in premiera la scheme de calitate
- » Recomandarile de iarna ale ANSVSA pentru crescatorii si transportatorii de animale
- » Apicultorii, solicitare privind oprirea insecticidele neonicotinoide
- » Fermierii pot obtine noi bani de la UE. Reducerea de emisii de metan, o prioritate
Comentarii
0 comentarii