Exclusiv
Publicat in: Stiri
Analistii economici spun ca protestele din Egipt, Tunisia sau Libia nu justifica scumpirile imediate ale carburantilor pe piata din Romania, iar unii dintre acestia estimeaza ca daca barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10-15 lei, potrivit NewsIn.
"Nimeni nu poate spune ce se va intampla in continuare pe piata petroliera. S-au avansat teorii potrivit carora este posibil ca in urmatoarele saptamani barilul sa depaseasca 200 de dolari, pentru ca acolo (referitor la protestele din tarile arabe, n.r.) este un proces care se afla in miscare.

Daca se vor potoli lucrurile, barilul se va stabiliza. Insa daca ajunge la 200 de dolari, atunci carburantii din Romania ar putea costa la pompa chiar si 10-15 lei", a declarat pentru NewsIn analistul economic Aurelian Dochia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit acestuia, cea mai vizibila si imediata schimbare, in urma incidentelor din tarile arabe, de altfel mari producatoare de petrol, este scumpirea carburantilor, apoi a gazelor, electricitatii si, implicit, vor fi antrenate in lant majorari in sectorul de productie, inlusiv la paine.

"Producatorii vor ridica si ei pretul produselor comercializate, intrucat si benzina si motorina se vor scumpi", a spus Dochia.

La randul sau, analistul Ilie Serbanescu a declarat pentru NewsIn ca, in Romania, carburantii se scumpesc oricum, chiar si atunci cand scade pretul barilului de petrol.

"Cei trei mari petrolisti din domeniu (OMV Petrom, Rompetrol si LukOil Romania, n.r.) scumpesc carburantii oricum, chiar si atunci cand scade barilul. Dar ei nici nu scad pretul benzinei si motorinei cand scade barilul. Baietii astia uita sa mai scada, sunt niste mincinosi. In continuare, se poate intampla orice, iar statul roman nu poate face nimic, din moment ce a vandut altora resursele sale de petrol", a spus Ilie Serbanescu.

De asemenea, directorul Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu, a declarat Agentiei NewsIn ca este greu de spus ce se va intampla in continuare si ca, daca se majoreaza preturile mondiale, nu inseamna ca automat trebuie sa creasca si in Romania.

"Daca societatile romanesti au incheiat contracte pe termen lung, atunci scumpirea barilului nu ar trebui sa se resimta imediat, iar noi nu ar trebui sa fim afectati. Daca preturile mondiale cresc, nu inseamna ca automat trebuie sa creasca si aici. Benzinarii vor invoca cresterea de pret mondiala, dar cat de justificata este cresterea carburantilor la pompa, e greu de spus", a precizat Alexandru Sandulescu.

Totodata, pretul petrolului Brent a crescut brusc miercuri, la mai mult de 116 dolari barilul, dupa anuntul interventiei militare saudite pentru calmarea protestelor din Bahrein. In plus, pretul aurului a atins un nou record, de 1.434 dolari uncia, investitorii preferand stabilitatea oferita de achizitia acestui metal pretios.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

UNTTR: Petrom are probleme cu matematica, pretul motorinei nu are legatura cu realitatea
Constatăm astăzi că s-a produs o nouă creştere a preţului la motorină, fără nicio...
Statul nu poate interveni direct la pretul motorinei
Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Serban, a declarat joi, la The Money Channel,...
Pretul motorinei, in scadere usoara
Petrom va reduce, marţi, preţul carburanţilor cu 4 bani pe litru, după sistarea colectării...
Pretul motorinei - Anul 2011 a inceput cu aplicarea calendarului de majorare a accizelor carburantilor
În anul 2010 până în decembrie, transportatorii rutieri au înregistrat o creştere a preţului...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016