Analiza: Doar putin peste 20% din terenurile arabile sunt asigurate
Publicat la data de 03 Sep. 2020 in:
Stiri Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a anuntat joi ca grindina, furtuna si ploile torentiale au generat peste 96% din despagubirile platite fermierilor si totodata ca doar 22% din terenul arabil al Romaniei este asigurat, adica aproape 2 milioane hectare.
"Grindina, furtunile si ploile torentiale sunt fenomenele meteorologice care au generat cele mai multe despagubiri platite pentru culturi agricole in 2019 si 2018 (96,3%)", arata datele furnizate UNSAR, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, de catre companiile membre.
In contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoaca pierderi importante in agricultura, fermierii romani isi pot proteja investitiile prin intermediul politelor de asigurari agricole.
"Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al Romaniei (aproximativ 2 milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat", precizeaza UNSAR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, avand in vedere importanta strategica a sectorului agricol, mai ales in contextul economic provocator generat de pandemia COVID-19, UNSAR lanseaza joi un ghid cu informatii utile despre politele de asigurari agricole dedicat fermierilor.
"Materialul isi propune sa raspunda celor mai frecvente intrebari legate de aceste produse si de riscurile asigurate. Lansarea ghidului vine si in contextul in care fermierii pot beneficia de un program de subventionare a primelor pentru asigurarile de culturi, cu o valoare totala de 40 milioane euro - Submasura 17.1 'Prime de asigurare a culturilor', relansata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in acest an.
Subventiile pot fi accesate pana in noiembrie 2020, conditiile detaliate fiind prezentate pe site-ul ministerului.
"Subventionarea primelor platite reprezinta un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indica o noua realitate cu care se confrunta sectorul agricol si fermierii - dat fiind inclusiv contextul schimbarilor climatice, al caror impact este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Asigurarile agricole reprezinta un instrument ce are ca scop stabilitatea financiara a producatorilor agricoli si care ii poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
Prin achizitia unei polite de asigurare agricola, fermierii pot beneficia de protectie financiara impotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, seceta sau arsita.
"Romania are un potential important, avand a sasea cea mai mare suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene, si, totodata, ocupa un loc important in clasamentul european la productia agricola. Accesarea programelor de asigurari, extrem de importante in sustinerea si dezvoltarea sectorului agricol, poate contribui la imbunatatirea rezultatelor fermelor din Romania", mai arata UNSAR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>