Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentantii fermierilor europeni avertizeaza: actele delegate ale PAC nu ar trebui sa duca la scoaterea unor terenuri arabile din circuitul agricol

reprezentantii-fermierilor-europeni-avertizeaza-actele-delegate-ale-pac-nu-ar-trebui-sa-duca-la-scoaterea-unor-terenuri-arabile-din-circuitul-agricol

Copa-Cogeca le-a expus ministrilor europeni ai agriculturii principalele sale exigente in ceea ce priveste actele delegate aferente PAC si politica europeana de promovare


Cu ocazia unei reuniuni la nivel inalt cu Presedintia greaca, Copa-Cogeca si-a prezentat principalele doleante privind actele delegate ale noii Politici Agricole Comune (PAC), avertizand ca masurile de ecologizare aferente reformei nu trebuie sa duca la cresterea suprafetei de terenuri scoase din circuitul agricol si ca acordul politic incheiat vara trecuta trebuie respectat.

In cursul unei discutii, la Bruxelles, cu Ministrului grec al Agriculturii, Albert Jan Maat presedintele Copa, a subliniat: „Cer Comisiei Europene, europarlamentarilor si Consiliului sa se asigure ca actele delegate ale PAC nu duc la scoaterea unor terenuri arabile din circuitul agricol.Acest lucru este inacceptabil, mai ales in contextul in care cererea de alimente este in crestere, stocurile inregistreaza niveluri scazute, iar pietele sunt volatile. Trebuie sa ne asiguram ca se respecta abordarea comuna stabilita in cadrul reformei si ca agricultorii beneficiaza de conditii echitabile. Ii cer de asemenea Comisiei Europene sa monitorizeze punerea in aplicare a noii PAC in 2015 si sa vina cu propuneri de ameliorare a acesteia, daca situatia o cere”.
 
Cu toate acestea, Maat a atras atentia asupra unei posibile respingeri totale a actelor delegate, insistand asupra faptului ca acest lucru i-ar impiedica pe agricultori sa se lanseze in planuri investitionale pe viitor, provocand o situatie de nesiguranta prea mare.

Presedintele Copa a discutat mai apoi propunerea Comisiei Europene de a reforma politica de promovare a UE, prezentandu-si ingrijorarile in ceea ce priveste planurile Comisiei de a anula optiunea cofinantarii nationale a campaniilor de promovare. Acest lucru a fost subliniat de mai multi ministri europeni ai agriculturii. „Cofinantarea de catre statele membre trebuie mentinuta in situatia sa actuala - in regim voluntar si in proportie de maxim 30% - deoarece ofera modele de cofinantare adaptate majoritatii statelor membre si grupurilor de produse de baza”, a mai spus Maat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Cu toate acestea, acesta a salutat numeroase aspecte ale propunerii, insistand asupra faptului ca astfel vor fi simplificate considerabil procedurile administrative, birocratia fiind redusa. 
 
„Dorim insa ca aceleasi reguli sa se aplice atat in UE, cat si in exteriorul sau, astfel incat sa poata fi desfasurate campanii de informare si promovare la nivel intern dar si la nivel extern”, a subliniat acesta. Maat i-a mai cerut de asemenea Comisiei sa fie rezonabila in momentul verificarii programelor. Atunci cand se iveste o problema, iar Comisia impune sanctiuni, cei care trebuie sa plateasca sunt agricultorii.

Alt element cheie din pozitia Copa-Cogeca este posibilitatea de promovare a originii unui produs care nu este acoperit de legislatia UE privind politica in materie de calitate si atunci cand exista un mesaj secundar. Dl Maat a salutat includerea acestui element in proiectele Comisiei. Acesta sa aratat de asemenea multumit de faptul ca cererile noastre in ceea ce priveste politica marcilor si nevoia de relaxare a acesteia pentru a permite identificarea unor solutii pragmatice la nivelul  programelor UE au fost incluse in proiectele Comisiei.
 
„In ceea ce priveste lista produselor eligibile pentru campaniile de promovare, Copa-Cogeca saluta planul Comisiei de a include in programe toate produsele agricole, precum si unele produse alimentare pe baza de ingrediente agricole (conform listei din Anexa I a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012), cu conditia ca acestea din urma sa fie origine europeana”, a afirmat acesta.

In urma publicarii raportului Comisiei privind punerea in aplicare a regimului UE privind fructele si legumele, Copa-Cogeca a declarat ca din acesta reiese faptul ca sistemul functioneaza bine, iar organizatiile de producatori, cum ar fi cooperativele, trebuie incurajate pentru a le permite agricultorilor sa obtina venituri mai mari in schimbul produselor lor, adaugand un plus de valoare acestora.

Raportul indica o crestere semnificativa a proportiei totale din productia de fructe si legume europene comercializate in perioada 2008-2010 de catre organizatiile de producatori cum ar fi cooperativele in urma reformei din 2007, ajungand la 43.9%. „Aceasta concluzie este conforma punctelor noastre de vedere. Recentele crize alimentare au indicat, la randul lor, faptul ca producatorii care sunt membri ai unor organizatii de producatori au avut mai putin de suferit decat operatorii individuali. Acest lucru dovedeste ca sistemul functioneaza si ca, prin urmare, trebuie mentinut si ameliorat. Birocratia trebuie redusa iar gradul de securitate in raport cu prevederile normative aplicabile organizatiilor de producatori trebuie sporit. Organizatiile de producatori necesita un cadrul politic solid si stabil pentru a preintampina viitoarele provocari”, a mai declarat dl Maat.
 
In incheiere, Albert Jan Maat a salutat prezentarea, cu ocazia reuniunii, a rezultatelor Forumului mondial privind exploatatiile familiale. Exploatatiile familiale joaca un rol deosebit de important in asigurarea unor alimente de calitate pentru consumatori, generand crestere economica si creand noi locuri de munca. Exploatatiile familiale constituie insasi coloana vertebrala a zonelor rurale si sunt un factor motrice esential pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca in zonele rurale. Dorim sa ne asiguram ca exploatatiile familiale mici, mari, intensive sau extensive, vor avea un viitor competitiv si un nivel de trai comparabil cu cel din alte sectoare care prezinta interes pentru generatiile tinere. In acest sens, trebuie intrunite conditiile adecvate pentru infiintarea organizatiilor de producatori, cum ar fi cooperativele agricole, permitandu-le agricultorilor sa isi uneasca fortele in scopul unei ameliorari a comercializari productiei lor si a unei mai bune gestionari a volatilitatii extreme a pietei.
 
Maat si-a exprimat in continuare ingrijorarile privind recentele interdictii la import impuse de autoritatile ruse asupra exporturilor UE de carne de porc, indicand ca acestea trebuie ridicate.
 
Acesta le-a mai cerut ministrilor sa acorde atentie eliminarii progresive a cotelor europene de lapte. Desi la nivel mondial cererea de produse lactate este mare, agricultorii europeni se vad siliti sa achite sanctiuni. Trebuie sa analizam posibilitatile oferite de sistem pentru a identifica solutii acceptabile la aceasta problema, a declarat Maat. Factorii de corectie ai grasimii ar putea fi un bun instrument in acest sens.
 
Copa-Cogeca i-a solicitat luni Comisiei Europene sa adopte masuri urgente de sistare a importurilor de citrice contaminate cu boala petelor negre din Africa de Sud in 2014, in urma publicarii noului raport al Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Gradul de monitorizare ar trebui de asemenea intensificat, in vederea unei mai bune protectii impotriva importurilor din America de Sud, sistemul fitosanitar european avand, la randul sau, de castigat de pe urma unei consolidari, a mai declarat acesta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016