Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ancheta ANSVSA privind acuzatiile aduse Romaniei in scandalul substituirii carnii de vita cu cea de cal

ancheta-ansvsa-privind-acuzatiile-aduse-romaniei-in-scandalul-substituirii-carnii-de-vita-cu-cea-de-cal

In data de 8 februarie 2013, Comisia Europeana, prin Sistemul Rapid de Alerta a transmis o notificare privind suspiciunea de frauda prin substitutia carnii de vita cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit in Marea Britanie si obtinut in Luxemburg din materii prime provenite din Franta. In aceasta notificare a Comisiei Europene nu se face niciun moment referire la Romania, mentionandu-se doar furnizorul de carne Comigel din Franta.


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a comunicat s-a autosesizat, si, in data de 9 februarie, a a contactat telefonic serviciile veterinare din Franta, care au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare a cabalinelor

Tot in aceeasi zi, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ANSVSA a declansat o ancheta pentru a stabili trasabilitatea loturilor de carne care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta si daca au fost respectate toate cerintele prevazute de legislatia veterinara in vigoare.

in urma derularii anchetei, a rezultat ca la una dintre unitati este exclusa posibilitatea de frauda, verificarile au aratat ca unitatea a livrat pe piata Uniunii Europene numai carne de cal, iar documentele insotitoare ale transporturilor (documente comerciale, CMR, declaratii de conformitate, etichete) specificau tipul carnii, respectiv carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate, au fost identificate loturile de carne de vita si de cal care au fost destinate comertului intracomunitar si destinatia acestora. in vederea excluderii posibilitatii de frauda la nivelul abatorului, s-a procedat la verificarea listelor de trasabilitate pentru fiecare dintre loturile respective.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ancheta a relevat faptul ca respectivele unitati au respectat si respecta legislatia in vigoare, produsele au fost corect etichetate si nu au trimis catre statele membre carne tocata. Produsele obtinute si comercializate de catre aceste unitati au fost carcase, sferturi, carne transata si organe.

Mentionam ca au fost solicitate autoritatilor franceze elementele de identificare ale loturilor. Pana in acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franta.

in anul 2012, Romania a produs si a participat la comertul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catari, magari). Un procent de 96,6% din aceasta cantitate a fost trimisa catre beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizata pe piata din Romania.

- Nu exista in aceasta situatie un risc pentru sanatatea publica, ci o frauda, in urma substituirii carnii de vita cu cea de cal si o dezinformare a consumatorilor.

- in Romania exista un numar de 35 de unitati pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comertul intracomunitar.

ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din tara pentru a verifica modul in care operatorii respecta prevederile legale.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton