Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA: Alimentele si furajele din Romania nu sunt contaminate radioactiv
Rezultatele analizelor de laborator realizate pana la aceasta data de institutiile specializate infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.
Au fost analizate 73 de probe din conserve de peste, urmarindu-se determinarea urmatorilor parametri: histamina, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum si determinarea gradului de contaminare radioactiva cu Cs134 si Cs137.
Pana la aceasta data, rezultatele analizelor de laborator din produse alimentare si din furaje recoltate de pe teritoriul Romaniei sau importate din tari terte, infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
In Romania, institutia competenta din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinari, este Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), Laborator National de Referinta, aflat in subordinea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Pe langa IISPV, determinari pentru metale grele mai realizeaza si laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA Cluj, Constanta, Suceava, Prahova, Calarasi, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactiva mai lucreaza si laboratoarele institutiei din: Arad, Bacau, Bihor, Buzau, Calarasi, Constanta, Cluj, Ialomita, Iasi, Teleorman, Satu-Mare si Suceava.
Anual, ANSVSA elaboreaza un Plan National de Control Reziduuri, plan care inainte de a fi implementat, este supus aprobarii Comisiei Europene.
In ceea ce priveste masurarea nivelului radioactivitatii unor produse alimentare, determinarile se realizeaza in cadrul unui program de monitorizare permanenta, inclusiv al produselor agroalimentare cu provenienta Japonia si aria de pescuit Asia — Pacific, ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima, si al importurilor de produse agroalimentare provenind din tari care au fost expuse accidentului de la Cernobil. In cazul in care ar aparea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare si ele se aplica in Romania, de catre specialistii ANSVSA, asa cum se aplica in oricare dintre celelalte tari membre ale Uniunii Europene.
Acest tip de analize se realizeaza in mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare precum lapte, produse lactate, carne si produse din carne, peste si produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de padure, ciuperci, apa utilizata in procesul tehnologic de fabricare a alimentelor si produse alimentare deshidratate.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi