Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: Asociațiile crescătorilor să-și asume responsabilitățile care le revin în procesul de identificare și înregistrare a animalelor


Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, împreună cu structurile din subordine şi cu întregul corp profesional al medicilor veterinari, reafirmă necesitatea strategică de accelerare a procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.

Identificarea şi înregistrarea animalelor este instrumentul care stă la baza activităţilor desfăşurate de serviciile veterinare pentru supravegherea şi combaterea bolilor la animale, pentru certificarea sănătăţii animalelor şi exploataţiilor de animale în vederea comerţului intern, intracomunitar şi exportului, pentru asigurarea trasabilităţii „de la fermă la furculiţă”, în scopul siguranţei alimentului. Identificarea animalelor este o acţiune vitală pentru activitatea medicului veterinar întrucât acesta nu poate efectua tratamente, vaccinări, recoltări de probe, examinare clinică, certificarea stării de sănătate, dacă animalele sunt neidentificate.

În acest sens, conducerea ANSVSA, personal preşedintele Autorităţii, dr. Radu Roatiş-Cheţan, invită Asociaţiile de crescători să analizeze cu atenţie textul O.U.G. nr. 23/2010 şi să îi informeze corect pe crescătorii de animale despre prevederile acestui act normativ care reglementează modul de organizare a activităţii de identificare şi înregistrare a animalelor, care este în vigoare de la 30 martie 2010 şi care se aplică în prezent, chiar dacă nu este încă aprobat prin lege de către Parlamentul României.

Astfel, în conformitate cu OUG 23/2010, începând cu luna aprilie 2010 exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine (art. 5 alin (4), şi începând cu 1 ianuarie 2011 şi exploataţiile non-profesionale de bovine - OUG 113/2002, modificată şi completată, art. 6 alin. (11), pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal. Începând cu aprilie 2010, în cazul exploataţiilor comerciale de ovine şi caprine - OUG 23/2010 art. 6), şi începând cu 1 ianuarie 2011 în cazul exploataţiilor comerciale de bovine - OUG 113/2002 modificată şi completată, art. 6 alin (10), activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor se efectuează de către proprietarul animalelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Trebuie să arătăm, cu regret, că până la această dată, cu toate că OUG 23/2010 permite acest lucru încă din aprilie 2010, nici o asociaţie nu s-a înregistrat la DSVSA judeţene pentru a face activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor în numele membrilor lor, dimpotrivă, invocând şi de această dată o aşa-zisă culpă – inexistentă, evident, a instituţiilor statului pentru faptul că animalele lor nu sunt identificate! Începând cu 1 ianuarie 2011 deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale, cât şi din cele nonprofesionale trebuie să îşi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Aceste crotalii se pot cumpăra de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA, şi care sunt publicaţi pe site-ul www.ansvsa.ro „crotalii oficiale pentru animale”.

Mai mult, având în vedere că asociaţiile de crescători nu au acoperire la nivel naţional, nu sunt constituite pe toate speciile de animale, nu au încă infrastructura aferentă organizării şi desfăşurării procesului complex de identificare şi înregistrare a animalelor pentru toate exploataţiile din România s-a prevăzut în continuare că în acele exploataţii nonprofesionale care nu pot fi sau nu doresc a fi preluate de asociaţiile de crescători, activitatea să fie în continuare efectuată de medicii veterinari care au reprezentare în fiecare comună a ţării.

Până la această dată ANSVSA a aprobat şi înregistrat următorii furnizori de crotalii: 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine; 5 furnizori primari pentru crotalii de bovine; 3 furnizori primari pentru crotalii de suine. De asemenea, sunt aprobaţi şi înregistraţi de către DSVSA judeţene un număr total de 157 de furnizori secundari, de crotalii. Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari cât şi direct proprietarilor exploataţiilor de creştere (cu excepţia abatoarelor, centrelor de colectare, târgurilor şi expoziţiilor de animale, bazelor de achiziţii, stânelor, taberelor de vară). Furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere. În concluzie, la această dată există în vigoare legislaţia corespunzătoare privind identificarea şi înregistrarea animalelor, dar, din păcate, se tergiversează aplicarea ei tocmai de către asociaţiile de crescători de animale care ar trebui să vină în sprijinul crescătorilor. În vederea identificării şi înregistrării animalelor, proprietarii – deţinătorii de animale au obligaţiile următoare, conform Normelor de aplicare ale OUG 23/2010:

1. Proprietarii exploataţiilor comerciale: să achiziţioneze crotaliile aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de la furnizorii primari sau secundari, autorizaţi în acest sens de A.N.S.V.S.A., respectiv direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, publicate pe siteul http://www.ansvsa.ro; să deţină un calculator cu o memorie RAM de minim 512 Mb (recomandat 1 Gb sau mai mult) cu o conexiune bună la internet; să solicite DSVSA acordul de a deveni utilizator SNIIA în vederea înregistrării în Baza Naţională de Date a informaţiilor referitoare la animalele deţinute; să achiziţioneze documentele de mişcare prevăzute de anexa nr. 8 a Ord. Preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010; după obţinerea acordului din partea DSVSA de a deveni utilizator SNIIA (Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor), proprietarii exploataţiilor comerciale identifică animalele deţinute prin aplicarea mijloacelor oficiale, înregistrează în Baza Naţională de Date animalele nou-născute identificate, mişcările şi evenimentele suferite de animalele deţinute, precum şi în Registrul Exploataţiei; să ridice de la sediul DSVSA în termen de 14 zile de la data înregistrării animalelor din specia bovine paşapoartele acestora, achitând contravaloarea lor.

2. Proprietarii exploataţiilor nonprofesionale: a) În cazul în care nu doresc să-şi efectueze singuri sau prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor: să achiziţioneze crotaliile aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de la furnizorii primari sau secundari, autorizate în acest sens de A.N.S.V.S.A., respectiv direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, publicate pe site-ul http://www.ansvsa.ro; să solicite medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi identificarea şi înregistrarea animalelor deţinute prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare; să notifice medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi mişcările şi evenimentele suferite de animalele deţinute în vederea înregistrării acestora în Baza Naţională de Date prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare; să arhiveze în ordine cronologică formularele de identificare, mişcare şi declarare eveniment eliberate de medicul veterinar; să achite contravaloarea paşapoartelor pentru bovine la medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA. b) În cazul în care doresc să-şi efectueze singuri activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale au aceleaşi atribuţii ca şi proprietarii exploataţiilor comerciale. c) În cazul în care doresc să efectueze activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale au aceleaşi obligaţii ca şi proprietarii exploataţiilor comerciale, cu menţiunea că aceştia trebuie să încheie un acord scris legalizat cu asociaţia înregistrată legal, în acest sens.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

ComentariiComentarii4 comentarii

ioil 2011-03-02 16:02:31

Maty are perfecta dreptate.Nu se poate schimba sistemul sanitar veterinar ca asa vreau cativa indivizi care din nepricepere totala cer ceva care este imposibil.In sistemul san vet insa trebuie facute reforme.Este nevoie de control din partea organelor statului pentru combaterea spagilor din sistem,a coruptiei,dotarea medicilor cu case de marcat portabile,eliberarea de bonuri fiscale sau chitante pentru fiecare leu incasat si nu sa se mai ia bani de la fermier cat doresc muschii lor fara nici o chitanta.Un control la nivel national facut de ANAF ar gasi miliarde de lei neinregistrati.Corectitudinea actiunilor lasa de dorit,nu raspund de eficienta vaccinarilor.Banul sa iasa! Este nevoie sa fie concepute contracte intre medic si fermier in care sa fie stipulate concret datoria si raspunderea pentru fiecare parte,ce risca medicul care face vaccinarea formal si animalele mor ulterior.Concluziile unor anchete care dau dreptate intotdeauna medicilor veterinari suna cam asa:rupere de imunitate,alti factori care inculpa proprietarul.Eradicarea unor boli care de 5o de ani nu se mai termina tocmai din cauza vaccinarilor facute fara a respecta niste reguli bine stiute de medici si asistenti care mai mult vin beti la vaccinari,cu vaccinul in mana si nu in termos cum se cere normal ca nu va avea rezultatul scontat.Aici nu mai e rupere de imunitate ci cocolosirea muncii proaste. Pentru aceste lucruri unii fermieri doresc sa dispara ANSVA. sa faca ordine prima data ANSVA in propria ograda ca nu mai poate merge cum mergea.Cine are urechi sa auda.

maty 2011-02-26 19:16:36

Nelutule si INGINER AGRONOM aveti mentalitate de taran prost.Pai medicul veterinar asigura asistenta sanitara veterinara a animalelor.c Cand animalele sunt bolnave nu cred ca este solicitat ing.agronom care oricum vad ca nu-si mai justifica prezenta in sate.Medeicul vet.asigura calitatea produselor de origine animala ce ajung in farfurie.Unii medici veterinari de la coada vacii asigura fatarea acesteia,cresterea vitelului,a starii de sanatate a vacii si vitelului.Tot acesta verifica calitatea laptelui.Alt medic veterinar controleaza circulatia animalelor identificate de primul.Alti medici veterinari lucreaza in laboratoarele judetene unde efectueaza analize cf. programului strategic,analize a produselor alimentare in vederea prevenirii imbplnavirii consumatorului.La ora actuala ANSVSA bine organizat corespunde normelor europene si nu convine celor pe care-i incomodeaza legea san.vet.si vreau ca sa fie ca ininte de revolutie,cand inginerii agronomi conduceau toate sctoarele din agricultura,acum,cand nu mai au obiectul muncii doresc sa-i controleze si conduca pe veterinari.Speram ca factorii de decizie sa judece ininte de a lua o hotatrare.

INGINER AGRONOM 2011-02-21 10:53:18

oug 23/2010 este in favoarea ANSVSA asociatiile sunt trecute acolo ca sa fie , se doreste acelasi lucru ca si in codul muncii cu sidicatele
Adica ipotenta autoritatilo sa fie aruncata in sarcina asociatiilor.
Un lucru important este : ANSVSA deconteaza inca manopera pentru crotaliere la stat iar asociatiile trebuie sa recupereze banii de la proprietari.
Asta trebuie spus crescatorilor si asociatiilor .
Asociatiile nu vor altceva decit drepturi egale.
De ce nu se vrea trecerea in subordinea Ministerului Agriculturii al ANSVSA????????? Pentru ca l-au transformat intr-un SRL al guvernului si o autoritate de manipulare a crescatorilor de animale si aal altor operatori .
Mai pe scurt ANSVSA poate controla orice agent economic care comercializeaza sau produce produse alimentare .................
Dar pe ANSVSA cine il controleaza sa fie corect??????????????
NIMENI

Nelutu 2011-02-18 20:50:51

Pina cind veterinarii isi bat joc de crescatorul de animale?Hai sa ne unim si sa le punem doctorilor de magari crotalii pentru a se satura !!! In loc sa trateze animalele,veterinarii pazesc tirgurile si pietele,doar le-o pica vre-un crescator de animale pe care sa-l jecmaneasca! Ajunge,o sa punem mina pe retevei si o sa le aplicam o corectie pe care sa nu o uite curind ! Locul veterinarului este la coada vacii !!!

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Padure rara sau parte de padure cu arbori batrani in care este interzisa taierea lemnelor. ...

Sunt plante la care semin?ele nu sunt închise in fruct. Semintele se afla la vedere si nu au fruct ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016