Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA: Autoritatile romane asteapta inca avizul expertilor turci pentru reluarea exportului de ovine catre aceasta tara
Potrivit lui Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA, soarta exporturilor de ovine vii catre Turcia s-ar putea decide luna viitoare, doar dupa ce specialistii turci vor inspecta cele 15 ferme de carantina infiintate dupa depistarea mai multor cazuri de scrapie la ovinele autohtone.
Dupa trei ani de cand exporturile romanesti de ovine vii catre Turcia au fost sistate din cauza scrapiei, o boala degenerativa care afecteaza efectivele de ovine si caprine, relatiile comerciale intre cele doua tari ar putea fi reluate in cursul acestui an, totul depinzand de concluziile specialistilor turci, asteptati inca din luna martie sa inspecteze fermele de carantina ce ar urma sa furnizeze animelele pentru export.
Recent, presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat ca expertii turci sunt asteptati in Romania in cursul lunii viitoare, pentru a inspecta cele 15 ferme de carantina din Bacau, Maramurea, Salaj, Valcea,Vrancea, Harghita si Tulcea, ferme autorizate sanitar-veterinar, listate la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor si aflate in regiuni unde nu s-a semnalat scrapie. Reluarea exporturilor cu ovine vii catre Turcia nu va fi posibila decat dupa ce respectivii experti isi vor fi dat acordul in privinta celor 15 ferme, care vor fi singurele ce vor livra animalele pentrui export.
„Experţii turci nu ne-au confirmat inca invitatia pe care le-am lansat-o, dar speram ca in luna mai sa vina in Romania. Demersurile au fost facute si de ambasada noastra la Ankara. Noi ii asteptam sa viziteze fermele de carantina pe care le-am stabilit si unde vor fi stranse animalele pentru export din cele 19 judete. Este vorba de 15 ferme din sapte judete. Acesta este ultimul pas pe care il putem face in deschiderea comertului in Turcia cu ovine vii. Pentru carnea de ovine, abatorizarea se va putea face, in orice unitate agreata, nu neaparat din cele 19 judete libere de scrapie, conditia fiind ca animalele sa provina din cele 19 judete”, a precizat in acest sens presedintele ANSVSA.
Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii si de carne au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din tara noastra, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca. Restrictiile au fost impuse din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, scrapia, si au adus producatorilor si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor, fiind produsa de un agent infectios, dar care nu este periculoasa pentru om. Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate in exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspandirii acesteia. In perioada 2002-2013, boala a fost confirmata la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete. In anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 de ovine
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi