Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

ANSVSA avertizeaza asupra cresterii incidentei trichinelozei la porci


În urma depistării, la începutul acestei luni, a focarului de trichineloză în localitatea Cheţ, judeţul Bihor, A.N.S.V.S.A. avertizează încă o dată cetăţenii, aşa cum a făcut-o de nenumărate ori, să conştientizeze riscurile, inclusiv de deces, pe care şi le asumă în momentul în care aleg să consume carne de porc neverificată de către medicii veterinari. Statisticile sunt suficient de sugestive: un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane.
Trebuie să ştim despre trichineloză că este o boală comună animalelor şi omului, produsă de un parazit, Trichinella Spiralis, care trăieşte ca adult în intestinele animalelor sau omului şi ale cărui larve se localizează în musculatura striată.

Atât parazitul cât şi larvele acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Rezervorul principal al parazitului este reprezentat de animalele sălbatice: urs, mistreţ, lup vulpe, rozătoare de pădure, iar cel secundar de animalele din vecinătatea locuinţelor umane: şoareci, şobolani, căini, pisici şi porci.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Trucuri si sfaturi pentru livada ta de vis


Cum sa fiti intotdeauna sigur ca fructele pe care le mancati sunt 100 sanatoase infiintati-va propria dvs mini-livada Consumul regulat de fructe este esential pentru sanatatea dvs Absolut toti medicii si nutritionistii recomanda fructele si dupa cum probabil ati observat orice cura de detoxifiere a organismului orice regim alimentar ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Porcii din gospodărie se pot îmbolnăvi daca mănâncă şobolani infestaţi, resturi de carne de porc infestată şi nesterilizată, provenită din tăierile din gospodării, sau resturi de animale vânate, infestate.

De aceea, deţinătorii de porcine trebuie să cunoască faptul că este interzisă creşterea porcilor pe gropile de gunoi şi păşunatul acestora alături de populaţiile de porci mistreţi sau de alte animale sălbatice receptive.

La om, boala apare în urma consumului de carne de porc domestic sau sălbatic, de urs, insuficient friptă sau fiartă. Preparatele crude, afumate sau sărate, produse din astfel de carne sunt, la rândul lor surse de infestare pentru om.

Simptomele prezentate de un om infestat cu Trichinella Spiralis sunt foarte asemănătoare cu cele produse de reumatism. De asemenea, pot apare stări similare celor gripale, afecţiunilor cardiace, renale sau alergice. Caracteristice sunt durerile musculare pronunţate, cauzate de larvele parazitului care se localizează în musculatura striată (inimă, diafragmă, limbă, etc.)

Persoanele infestate trebuie să fie internate şi supuse urgent unor tratamente medicamentoase costisitoare. În cazul în care infestaţia este masivă se poate înregistra şi moartea persoanei respective.

Alternativa acestei variante periculoase este simplă şi la îndemâna tuturor crescătorilor de porci.

Este suficient ca deţinătorul animalului să meargă la medicul veterinar cu o probă de carne şi să solicite efectuarea examenului trichineloscopic. Pe baza actului de identitate, proprietarul va fi înregistrat de către medicul veterinar examinator, în registrul de la circumscripţia sanitară veterinară teritorială.

Costul unui examen trichineloscopic este de 7 lei.

Trichinoscopul este aparatul care pune în evidenţă prezenţa larvelor parazitului în probele de carne. Probele se recoltează din muşchi (inimă, limbă, pilierii diafragmei, zona cărnoasă dintre două coaste, etc), localizarea predilectă a larvelor.

În majoritatea cazurilor boala nu se manifestă la porc prin semne clinice sesizabile, care să se constituie într-un semnal de alarmă pentru proprietar.

Un crescător de porci nu va putea garanta că oferă o carne fără pericol de infestare cu Trichinella Spiralis, în absenţa dovezii examenului trichineloscopic.

Chiar dacă examenul trichineloscopic este obligatoriu, nu toţi respecta prevederile legale. Trebuie menţionat că, aceleaşi prevederi se aplică şi pentru carnea de porc mistreţ sau urs. care urmează a fi consumată ca atare sau intră în compoziţia unor produse, iar printre cei care nu le respectă şi au avut de suferit se număra braconierii.

Cea mai recomandabilă cale, pentru a preveni apariţia trichinelozei la om, este tăierea porcilor în abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurata în permanenţă asistenţă sanitară veterinară de specialitate.

A.N.S.V.S.A. reînnoieşte apelul făcut către populaţie de a cumpăra produse de origine animală, numai din locuri autorizate sanitar veterinar.
Este singura garanţie că veţi achiziţiona produse care nu pun în pericol sănătatea dumneavoastră si a familiei.

“Decât să rişte sănătatea şi chiar viaţa, a lor şi a celorlalti membri de familie, inclusiv a copiilor, cetăţenii trebuie să facă un minim efort şi să ducă o mică porţiune din porcul tăiat la medicul veterinar pentru a fi siguri că nu este infestat. Efectuarea examenului trichineloscopic se face rapid şi costă puţin. În schimb, dacă acest examen simplu nu este făcut, costurile pentru respectivii consumatori pot fi foarte mari sau chiar se poate ajunge la decesul celor care sunt inconştienţi!”, avertizează dr. Radu Roatis, preşedintele ANSVSA.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

ANSVSA avertizeaza asupra cresterii incidentei trichinelozei la porci
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
ELENA BURLACU spune: Bună ziua tuturor. Sunt aici pentru a împărtăși comentariile care vor fi minunate pentru cei care au nevoie de un împrumut. Numele meu este doamna Elena Burlacu din orasul Ramnicu Valcea din...
23 Iun. 2019 18:00:49
Raspunde la intrebare
Gheorghe Cotoran spune: Ok
23 Iun. 2019 11:02:58
Raspunde la intrebare
lucas grant spune: DR LUCAS ESTE CEA MAI BUNĂ SPITALIE CARE CUMPĂ RIDICAT. APLICĂȚI AICI ȘI OBȚINEȚI BANI. Avem nevoie de oameni adecvați care doresc să doneze un rinichi pentru o taxă rezonabilă la vârsta...
21 Iun. 2019 02:17:44
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

(Despre frunze) cu codita. ...

Produs chimic destinat combaterii bolilor produse de ciuperci. Dupa compozitie pot fi anorganic, org ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016