ANSVSA: Porcii NU mai pot fi crescuti in spatii improvizate in aer liber. Conditiile noi sunt draconice
Publicat la data de 02 Mar. 2020 in:
Stiri Crescatorii de porci au de acum reguli mult mai stricte de respectat, conform ultimului ordin al ANSVSA girat de Ministerul Agriculturii. Actul stabileste ca porcii nu mai pot fi lasati in aer liber, ci vor trebui plasati in locuri speciale.
ANSVSA arata ca la baza acestui Ordin se afla epidemia de pesta porcina africana care pana acum s-a dovedit destul de greu de controlat si a continuat sa produca pagube pentru bugetul statului si planurile oamenilor. In plus, activitatea economica a unor ferme a fost efectiv oprita, lasand sute de oameni in somaj.
Conform actului normativ mentionat, urmatoarele reguli trebuie neaparat respectate de catre cei care vor sa aiba porci pentru Craciun:
-
Cresterea porcinelor in exploatatii in aer liber este interzisa.
-
Cresterea porcinelor la stane, tabere de vara, cantoane silvice, cantoane de pe langa diguri, societati agricole vegetale este interzisa.
In exploatatiile nonprofesionale (exploatatia de subzistenta, inregistrata in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA), detinuta de persoane fizice neinregistrate la oficiul registrului comertului, in care porcii sunt crescuti numai pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial este interzisa activitatea de reproductie si miscarea porcinelor vii indiferent de destinatie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Exploatatiile nonprofesionale au obligatia de a respecta urmatoarele reguli minime pentru nivelul I de biosecuritate:
1. operatorul are obligatia de a solicita inregistrarea exploatatiei in Registrul National de Exploatatii.
2. operatorul are obligatia de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora in Baza Nationala de Date, componenta a Sistemului National de Identificare si Inregistrare al Animalelor (S.N.I.I.A.), precum si toate miscarile si evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitare veterinare in vigoare.
3. operatorii care detin porcine din rasele autohtone Bazna si Mangalita sunt obligati sa faca dovada inregistrarii porcinelor in registrul genealogic al raselor Bazna si Mangalita care sunt conduse in conformitate cu acreditarea primita de la ANZ, in scopul inregistrarii in RNE de catre utilizatorul S.N.I.I.A.
4. operatorul/persoana care lucreaza cu animalele are obligatia de a anunta medicul veterinar oficial/medicului veterinar de libera practica imputernicit privind:
i. orice modificare a starii de sanatate a porcinelor;
ii. orice modificare constatata la nivelul carcasei si/sau organelor, ca urmare a sacrificarii porcinelor in vederea consumului familial;
iii. orice mortalitate aparuta la porcinele pe care le detine in exploatatie.
5. operatorul are obligatia cresterii porcinelor in adaposturi care sa asigure conditiile de bunastare in conformitate cu legislatia in vigoare, imprejmuite cu gard continuu, fara ca porcii sa aiba posibilitatea de a veni in contact cu alte specii de animale, cu porcine domestice din alte exploatatii sau cu porcii salbatici;
6. operatorul are obligatia respectarii interdictiei de hranire a porcinelor cu resturi alimentare care contin subproduse de origine animala;
7. operatorul are obligatia respectarii interdictiei de hranire a porcinelor cu nutreturi vegetale, aceasta fiind posibila numai dupa trecerea unei perioade de cel putin 30 de zile de la recoltare acestora;
8. operatorul are obligatia respectarii interdictiei folosirii asternutului vegetal, aceasta fiind posibil numai dupa trecerea unei perioade de cel putin 90 de zile de la recoltare;
9. operatorul are obligatia respectarii regulilor de igiena generala inainte si dupa efectuarea diverselor lucrari de intretinere si ingrijire, respectiv spalarea mainilor si schimbarea incaltamintei si a hainelor; hainele si incaltamintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop, exclusiv in adapostul de porcine; dezinfectia incaltamintei trebuie efectuata obligatoriu la intrarea si iesirea din adapost;
10. operatorul are obligatia respectarii cerintei de a cumpara porcine vii numai din exploatatiile comerciale, care sunt identificate si insotite de documentele prevazute de legislatia in vigoare si sa le inregistreze in S.N.I.I.A.;
11. operatorul are obligatia respectarii cerintei de a nu intra in exploatatie daca a desfasurat activitati corelate cu vanatoare in ultimele 48 ore.
In exploatatiile comerciale, autorizate/inregistrate pentru cresterea altor specii de animale, este interzisa cresterea porcinelor.
Ordinul introduce reguli noi si pentru exploatatiile comerciale de porci, dupa cum urmeaza:
1. animalele trebuie sa fie identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date, componenta a Sistemului National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A.), precum si toate miscarile si evenimentele la care sunt supuse, conform prevederilor legislatiei sanitar – veterinare in vigoare;
2. operatorul trebuie sa elaboreze un plan de biosecuritate, personalizat situatiei existente. Este responsabiliatea proprietarului exploatatiei de porcine sa identifice cele mai bune metode de evitare a contaminarii animalelor cu agenti patogeni specifici;
3. planul de biosecuritate trebuie sa prevada atat evitarea pantrunderii agentilor patogeni in exploatatie dar, in egala masura si evitarea raspandirii acestora catre alte exploatatii;
4. fiecare operator trebuie sa desemneze o persoana responsabila de biosecuritatea exploatatiei, care elaboreaza planul de biosecuritate propriu al exploatatiei respective. Planul se adapteaza evolutiei situatiei epidemiologice din jurul exploatatiei respective;
5. persoanele responsabile de biosecuritatea exploatatiei instruiesc, evalueaza si aproba accesul in ferma a tuturor persoanelor.
6. planul de biosecuritate include:
a) descrirea fluxului tehnologic al fermei;
b) harta obiectivelor prezente, unde sunt clar marcate imprejmuirea fermei, punctul de acces persoane, punctul de acces auto, zona de dezinfectie/decontaminare pentru mijloacele auto, zona de decontaminare pentru produsele care urmeza sa intre in exploatatie, zona de depozitare pentru cadavre, zona de depozitare materiale, platforma depozitare dejectii;
c) descrierea traseelor tehnologice si a celor de urgenta;
d) plan de contingenta in functie de masurile impuse asupra exploatatiei/interdictie de miscare sau ucidere;
e) descriera echipamentelor folosite pentru biosecuriatea fermei si a modului de utilizare;
f) procedurile de biosecuritate;
g) planul de instruire a personalului, frecventa instruirilor si a testarii cunostintelor teoretice si practice;
h) procedura pentru eliminarea animalelor moarte. Procedura trebuie sa urmareasca modul de scoatere a porcilor morti din adaposturi, precum si depozitarea, eliminarea in conformitate cu legislatia specifica in domeniu;
i) avertizarea prin mijloace vizuale privind statutul de biosecuritate al fermei si a conditiilor speciale ce trebuiesc respectate.
7. acesul in exploatatie se poate face doar prin locurile identificate si marcate corespunzator. Teritoriul fermei trebuie sa fie marcat cu un gard perimetral continuu. Acesul in ferma trebuie sa fie controlat, fiecare persoana care intra in zona curata va fi notata in registrul de prezenta sau de vizitatori cu inscrierea datelor personale.
8. permiterea accesului personalului propriu, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali in exploatatia de porcine numai dupa informarea asupra conditiilor de biosecuritate pe care au obligatia sa le respecte.
9. interzicerea detinerii de porcine la domiciliu de catre personalul care isi desfasoara activitatea in exploatatie.
10. interzicerea introducerii de catre personalul care isi desfasoara activitatea in exploatatie sau de catre vizitatori a alimentelor de origine animala provenite de la porcine.
11. delimitarea stricta a zonei curate de zona murdara si permiterea accesului tuturor persoanelor in zona curata a exploatatiei doar prin filtrul sanitar-veterinar.
12. asigurarea unui vestiar-filtru care sa indeplineasca urmatoarele conditii minime de amplasare, amenajare si functionare:
i. sa fie amplasat la limita dintre zona curata si zona murdara;
ii. sa fie compartimentat astfel incat sa asigure un flux corespunzator de miscare a persoanelor, cu intrare intr-un spatiu destinat hainelor si incaltamintei folosite in afara exploatatiei, considerata zona murdara, urmat de un spatiu dotat cu dus, prevazut cu iesire in spatiul considerat ca fiind zona curata, unde sunt echipamentele de lucru;
iii. trecerea din zona murdara in zona curata sa se realizeze obligatoriu dupa efectuarea dusului;
iv. sa fie dimensionat corespunzator numarului de persoane care deservesc exploatatia;
v. spatiul de dupa dus, considerat zona curata, sa fie dotat cu echipamente pentru toate persoanele care intra in zona curata, precum: prosoape, echipament de protectie si de lucru individual, utilizate numai in zona curata, uscator de par si substante biocide;
vi. sa fie dotat cu facilitati pentru apa, fiind interzisa alimentarea prin surse de apa deschise;
vii. sa fie dotat cu facilitati pentru igienizarea hainelor de lucru, aflate obligatoriu in zona curata;
viii. sa fie construit din materiale usor de curatat, dezinfectat si mentinut in permanenta intr-o stare structurala si igienica corespunzatoare; peretii, tavanul si pardoseala sa fie construite din materiale rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc si sunt usor de intretinut;
ix. amenajarea de dezinfectoare pentru incaltaminte la intrarea si la iesirea in/din vestiarul-filtru, precum si accesorii pentru curatarea mecanica acestora.
13. amplasarea salii de mese destinata personalului astfel incat sa asigure transferul alimentelor din zona murdara in zona curata.
14. accesul auto se face numai prin zona de decontaminare/dezinfectie auto clar marcata, localizata la limita dintre zona curata – zona murdara. Decontaminarea/ dezinfectia auto include obligatoriu dezinfectia conform instructiunilor producatorului dezinfecatantului folosit si procedurilor interne ale fermei.
15. toate materialele, inclusiv obiectele personale, care urmeza sa intre in spatiul de productie vor fi deconataminate inainte de intrarea in zona curata, in incinte special amenajate si depozitate in zone corespunzatoare; decontaminarea/dezinfectarea produselor se poate face in functie de tipul de material prin diverse metode: dezinfectie cu dezinfectanti lichizi, fumigare, nebulizare, UV.
16. amenajarea de dezinfectoare pentru incaltaminte la intrarea si la iesirea in/din fiecare adapost pentru porcine in functie de fluxul tehnologic de productie al fermei.
17. instalarea de sisteme de protectie, acolo unde este necesar, pentru a preveni patrunderea pasarilor in interiorul adaposturilor de porcine.
18. dupa fiecare depopulare, suprafetele din zonele de productie se supun operatiunilor de curatare si dezinfectie; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel incat sa se asigure efectuarea eficienta a acestor operatiuni, dupa caz, inclusiv prin asigurarea posibilitatii principiului „totul plin – totul gol” pe subunitatea de adapostire; in acest scop, exploatatia de porcine trebuie sa dispuna de echipamentele necesare pentru executarea curatarii mecanice, hidromecanice si pentru aplicarea substantelor biocide.
19. asigurarea apei pentru adapatul porcinelor in conformitate cu standardele sanitarveterinare si normele de bunastare in vigoare.
20. alimentarea exploatatiei cu furaje se face, dupa caz, prin descarcarea acestora din mijloacele de transport specializate in facilitatile sau echipamentele amplasate in exploatatie (silozuri, mijloace de distribuire a furajului care isi desfasoara activitatea in zona curata al exploatatiei); fluxul tehnologic de alimentare cu furaje se stabileste prin proceduri interne.
21. amplasarea spatiului pentru incarcarea si descarcarea porcinelor la limita dintre zona curata si zona murdara sau dupa efectuarea dezinfectiei. Animalele care parasesc locul de productie se misca intr-o singura directie, zonele potential contaminate de persoane sau animale dupa incarcare/descarcare sunt dezinfectate conform planului de biosecuritate.
22. interzicerea incarcarii porcinelor in vederea livrarii in mijloace de transport neautorizate/neinregistrate sanitar-veterinar si care nu prezinta dovada efectuarii actiunilor de dezinfectie.
23. existenta de dotari cu facilitati si instrumentar corespunzatoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursa de apa curenta; se vor asigura facilitati pentru transportul corespunzator a cadavrelor de la hale la spatiile de depozitare, pastrare sau necropsie; realizarea colectarii si neutralizarii subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman in conformitate cu legislatia specifica in domeniu.
24. managementul dejectiilor: gunoiul de grajd este depozitat si indepartat intr-o maniera care impiedica expunerea animalelor sensibile la agenti patogeni si respecta normele de protectie a mediului.
Totodata, avand in vedere pericolul cauzat de virusul pestei porcine africane si riscul de difuzare al acestuia, miscarea porcinelor vii pe teritoriul Romaniei se efectueaza numai daca acestea sunt identificate si insotite de:
a) certificat de sanatate;
b) documente de miscare:
(i) formularul F2, prevazut in anexa nr. 4 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul porcinelor vii care pleaca din exploatatiile nonprofesionale, care poate fi eliberat pana la implinirea termenului prevazut la art.17, sau
(ii) formularul de miscare pentru porcinele vii, prevazut in anexa nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind Sistemul de Identificare si Inregistrare a porcinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 85/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul porcinelor vii ce pleaca din exploatatiile comerciale; sau
(iii) documentul de miscare al animalelor vii, prevazut in anexa nr. 8 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.