Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANSVSA pune la punct facilităţi pentru crescătorii de porci şi procesatorii din industria cărnii
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor continuă acţiunile de sprijinire a crescătorilor de porci, a unităţilor din industria cărnii şi implicit pentru a reuşi intrarea României în comerţul intracomunitar cu carne proaspătă de porc şi produse din carne de porc, provenite de la porcii crescuţi pe teritoriul naţional.
În acest sens s-a finalizat elaborarea unor acte normative prin care se facilitează acordarea de subvenţii pentru crescătorii de porci care deţin exploataţii comerciale autorizate şi/sau înregistrate sanitar-veterinar, în care se respectă normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.
Micii crescători îşi pot vinde mult mai uşor porcii
Noile reglementări ale A.N.S.V.S.A. urmăresc prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Astfel, se prevede ca mişcarea suinelor domestice vii pe teritoriul României să se efectueze doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerțului cu porci vii pe teritoriul naţional.
Se creează cadrul legal ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1 decembrie – 15 mai.
“Am căutat, aşa cum o facem mereu, să-i ajutăm nu numai pe crescătorii industriali ci şi pe micii fermieri, pe gospodarii din mediul rural, care au acum posibilitatea să obţină venituri suplimentare în condiţii de legalitate. Sperăm, astfel, că vom descuraja tot mai mult, până la dispariţie, comerţul ilegal cu carne de porc, comerţ care este periculos pentru sănătatea tuturor!”, a precizat dr. Radu ROATIŞ CHEŢAN, preşedintele ANSVSA.
Vânzări numai către abatoare care comercializează produse pe teritoriul României
O noutate şi o facilitate este categoria de exploataţie comercială de „tip A”*, din care porcii pot fi valorificaţi către unităţi de abatorizare autorizate, dar numai către cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan naţional.
Trecerea de la creşterea animalelor în sistem gospodăresc la creşterea în sistemul de exploataţie comercială de tip „A” va oferi crescătorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan naţional, posibilitatea accesării de fonduri, toate acestea cu condiţia respectării trasabilităţii şi a unor norme de biosecuritate şi bunăstare a animalelor în exploataţiile pe care le deţin.
Exploataţie comercială de tip A - exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte condiţiile prevăzute mai jos şi este înregistrată sanitar-veterinar;
CERINŢE SANITAR-VETERINARE pentru înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiilor comerciale de tip A
1. Exploataţia este inregistrată in Registrul naţional al exploataţiilor.
2. Animalele sunt identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificarea, dispariţia şi moartea, este anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, pentru actualizarea Bazei naţionale de date.
3. Exploataţia şi animalele sunt incluse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.
4. În cazul animalelor moarte, operatorul economic este obligat să apeleze la serviciile unităţilor de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării.
5. Animalele sunt ţinute in adăposturi care să le asigure acestora condiţii de sănătate şi bunăstare.”
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura