Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul acesta vom avea pierderi mai mici in agricultura fata de anii trecuti

anul-acesta-vom-avea-pierderi-mai-mici-in-agricultura-fata-de-anii-trecuti

Dupa cum spune Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, agricultura va aduce o crestere PIB-ului din 2013, chiar daca este preconizata seceta in lunile iulie-august. Productia nu va mai inregistra scaderi ca in anii trecuti, datorita demersurilor care au fost luate in ceea ce priveste sistemul de irigatii, dar si dorintei agricultorilor de a-si uda culturile.


„Anul trecut din cauza pierderilor avute in agricultura, contributia la PIB a scazut cu 1,5%, dar in acest an nu vom avea o astfel de situatie. Din contra, sper sa fie un aport pe care il va aduce agricultura. (...) Am tras semnalul de alarma in urma cu cateva saptamani din cauza secetei, chiar daca anul trecut seceta a fost mult mai grea decat cea din acest an. Daca anul trecut s-au irigat 130000 de hectare, azi, in urma masurilor luate, avem cereri pentru irigatii pentru mai mult de 400000 de hectare. Sper sa reusim sa combatem efectele secetei”, a relatat Ministrul Agriculturii.

Constantin a mai sustinut ca in acest an, costurile la irigatii sunt mai mici cu 20% decat in anii trecuti, iar agricultorii vor avea de platit mai putin, fapt datorat si sprijinului acordat de MADR pentru prima umplere a canalelor de irigatii.
„In urma ordonarii activitatii ANIF, am scazut pretul la irigatii cu 20% fata de anii 2011 si 2010, iar o a doua masura a fost ca am oferit prima umplere a canalelor de irigatii. Prin acest lucru se va ieftini foarte mult pretul pe care il platesc fermierii. Trebuie insa, sa-i convingem pe cei care sunt in amenajarea de irigatii sa irige toti. De exemplu, cel care iriga in treapta 5 de pompare, adica foarte departe de sursa de apa, plateste 750 de lei pe mia de metri cubi, daca ar iriga toti, ar plati doar 250 de lei”, a sustinut Constantin.

„Azi avem 750000 de hecatre care pot fi irigate, mai putin de o treime, pentru ca in ultimii 20 de ani, statul si toata lumea nu au facut decat sa distruga sistemele de irigatii. Este un inceput in ceea ce inseamna refacerea sistemului de irigatii. In 2012 am alocat din fonduri europene, aproape 100 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii de irigatii, dar mai avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura, care sa deserveasca inca 800000 de hectare. Exista premise ca in urmatorii ani sa poata fi irigate 1,5 milioane de hectare, daca gasim sursa de finantare. In primul rand pot veni bani din fonduri europene, dar nu din dezvoltare rurala, ci din fonduri de coeziune, pe dezvoltare regionala si in al doilea rand prin parteneriat public privat. Daca nu vom convinge Comisia Europeana, pana la finele anului, pentru obtinerea acestor fonduri, vom merge pe un parteneriat public privat, astfel incat sa realizam aceste investitii de baza in agricultura romaneasca”, a conchis Ministrul Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h






Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016