Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APDRP: Solicitanţii de fonduri europene pot beneficia de până la 1,6 milioane de euro pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor mixte


Solicitanţii de fonduri europene pot beneficia de până la 1,6 milioane de euro pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor mixte, prin care se pot creşte animale şi realiza culturi vegetale (grâu, porumb, lucernă, etc.), în cadrul unei singure investiţii. Aceşti solicitanţi pot primi finanţare nerambursabilă de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.
Tot în cadrul fermei mixte, fermierul poate procesa o parte din producţia rezultată din cultura vegetală obţinând nutreţuri combinate (porumb, grâu, floarea-soarelui, etc.) pentru animalele din fermă.

În perioada 2010 – 2013, prin Măsura 121, se acordă beneficiarilor fonduri nerambursabile între 40% şi 75% din valoarea eligibilă a proiectului, acestea reprezentând cofinanţarea publică, la care se adaugă contribuţia privată.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului poate fi de 2 milioane de euro, cu excepţia proiectelor care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, în acest caz fiind de 3 milioane de euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Suma minimă acceptată a unui proiect pentru modernizarea exploataţiilor agricole este de 5.000 de euro.

Pentru finanţarea unui proiect de investiţii într-o fermă mixtă, beneficiarului îi poate fi decontat maxim 1,6 milioane euro din cheltuielile pe care acesta le-a efectuat.

Cheltuielile eligibile sunt cele care se decontează de către APDRP, cele neeligibile fiind suportate de beneficiarul proiectului.

În cadrul unei ferme mixte, beneficiarul poate achiziţiona: bovine pentru lapte, porcine pentru reproducţie sau îngrăşat, ovine, caprine şi păsări.

De asemenea, acesta poate dota investiţia cu tehnologii specifice pentru culturile vegetale, achiziţionând echipamente performante, acestea încadrându-se în cheltuielile eligibile. Astfel, se pot cumpăra tractoare, combine, remorci, semănătoare, maşini şi utilaje. Acestea determină creşterea productivităţii muncii, îmbunătăţirea calităţii produselor agricole şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Mai concret, tipurile de investiţii şi cheltuieli eligibile încadrate la Măsura 121 sunt cele care prevăd construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă1, incluzând investiţiile pentru respectarea standardelor comunitare şi pe cele pentru protecţia mediului şi depozitarea îngrăşămintelor; construirea sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţi şi racorduri identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ.

De asemenea, se decontează şi cheltuielile efectuate pentru construirea şi modernizarea fermelor de taurine pentru producţia de lapte, ca de exemplu: echipamentele pentru producerea de furaje, instalaţii de muls, linii tehnologice de prelucrare şi ambalare a produselor, dotările tehnice pentru asigurarea controlului calităţii la nivel de fermă. Aşadar, în cazul modernizării unei ferme, beneficiarul poate înlocui utilajele uzate, vechi, cu altele noi, care consumă mai puţin combustibil, sunt mai eficiente şi mai puţin poluante.

Beneficiarilor li se rambursează cheltuielile şi pentru construirea şi modernizarea serelor, a centralelor termice, instalaţiilor de irigat, pentru asigurarea utilităţilor în vederea respectării condiţiilor de mediu, pentru achiziţionarea chiar şi în leasing2 de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi accesorii, echipamente şi software, cât şi achiziţionarea de noi mijloace de transport specializate, necesare activităţii de producţie în cadrul fermei.
Sunt decontabile şi investiţiile pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinzând echipamente pentru vânzarea acestora, inclusiv depozitare, răcire (de exemplu, tancul de răcire şi stocare a laptelui crud), costurile generale ale realizării proiectului, investiţii necesare adaptării exploataţiilor pentru agricultura ecologică, cât şi cele necesare realizării conformităţii cu standardele comunitare.

O fermă mixtă poate fi alcătuită din orice tip de creştere a animalelor pentru consumul uman şi orice tip de cultură vegetală (legume, fructe, culture de camp, sere).

Despre masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole

Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane şi a factorilor de producţie şi îndeplinirea standardelor naţionale şi a standardelor comunitare.

Printre obiectivele specifice care trebuie îndeplinite prin proiectele Măsurii 121 se numără şi introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, dar şi adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare.

Obiectivele operaţionale se referă la promovarea investiţiilor în exploataţiile agricole din sectorul vegetal şi de creştere a animalelor pentru realizarea de construcţii noi şi/ sau modernizarea construcţiilor agricole existente din cadrul acestora şi a utilităţilor aferente, achiziţionarea de maşini şi utilaje noi, înfiinţarea de plantaţii etc.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 121 sunt fermierii definiţi conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole – activitate principală conform Certificatului de Înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului – a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării, are o dimensiune egală sau mai mare de 2 UDE1, şi care este înregistrată în Registrul fermelor/ Registrul agricol. Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin FEADR un solicitant trebuie să aibă ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, respectiv codul CAEN 01xx.

Solicitantul trebuie să respecte următoarele:

- să fie persoană fizică sau juridică română cu capital privat
- capitalul/ acţionariatul solicitantului eligibil poate fi atât integral din România cât şi mixt sau integral străin;
- să acţioneze în nume propriu.
- să asigure surse financiare stabile şi suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.

Toate activităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze prin investiţie atât la faza de implementare a proiectului cât şi în perioada de monitorizare şi pentru care a primit punctaj la selecţie, devin condiţii obligatorii.
În caz că, la verificarea Cererilor de plată sau în perioada de monitorizare, se constată că aceste condiţii nu se respectă, plăţile vor fi sistate iar contractul va fi reziliat.

Proiectele prin care se solicită finanţare prin FEADR sunt supuse unui sistem de selecţie, în baza căruia fiecare proiect este punctat, conform următoarelor criterii de selecţie: exploataţii agricole care se adaptează la standardele comunitare nou introduse2, exploataţii din sectoarele prioritare, în ordinea de priorităţi prezentată în Ghidul Solicitantului, exploataţii agricole de semi-subzistenţă, beneficiarul este cu minim 6 luni* înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, membru al unei forme asociative, sau formă asociativă, recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare, exploataţii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD sau FEADR pentru acelaşi tip de activitate, exploataţii vegetale şi de creştere a animalelor în sistem ecologic, proiectele care au şi investiţii pentru procesarea produselor agricole, exploataţii agricole deţinute de fermieri cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului, exploataţii agricole aflate în zonele defavorizate. Fiecare criteriu de selecţie are aferent un anumit punctaj, care se poate consulta în Ghidul Solicitantului aferent Măsurii 121.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016