Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aradul livrează apă potabilă şi pentru irigaţii în Ungaria

Tags: irigatii

Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Arad va furniza apă brută din râul Mureş pentru irigarea unor culturi agricole din Ungaria, în baza unui acord semnat de Guvernele României şi Ungariei, transmite corespondentul NewsIn.

Acest acord prevede colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră şi a fost semnat la Budapesta în 15 septembrie 2003. Reprezentanţii părţilor contractante, ANIF RA şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes, au parafat contractul luna trecută, acesta fiind valabil până la sfârşitul acestui an.

Conform contractului, ANIF se obligă să asigure în anul 2009, prin prestarea serviciilor specifice de îmbunătăţiri funciare, transferul unui volum de 1.700.000 metri cubi de apă brută, conform programării solicitate de beneficiar, în aşa fel încât debitul de apă comandat să nu depăşească capacitatea sistemului de transport
al apei, respectiv 700 litri pe secundă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Conform ultimilor ani, se poate ajunge până la 3.000.000 metri cubi de apă livrată. Apa din Arad merge la hergheliile din Mezohegyes, unde se irigă aproximativ 6.000 de hectare de culturi agricole”, a declarat, luni, Traian Vlaicu, director executiv ANIF Arad.


La cererea beneficiarului, prestatorul se obligă la prestarea prin servicii specifice de îmbunătăţiri funciare, la asigurarea cantităţii de apă brută cerută peste cei 1.700.000 metri cubi conform contractului încheiat de beneficiar cu Administraţia Naţionale Apele Române. Prestaţiile pentru serviciile de pompare şi transfer a apei specifice de îmbunătăţiri funciare de către ANIF sunt de 25,96 euro pentru 1.000 metri cubi de apă pentru un volum de până la 1.700.000 metri cubi, de 25.11 euro pentru 1.000 metri cubi de apă pentru un volum cuprins între 1.700.000 şi 1.900.000 metri cubi de apă şi de 24.26 euro pentru 1000 metri cubi de apă pentru un volum de peste 1.900.000 metri cubi.

Beneficiarul Menesbirtok ZRT se obligă să plătească 44.132 euro chiar în cazul în care volumul solicitat este mai mic decât cel prevăzut în contract, din motive generate de beneficiar.

Apa din râul Mureş folosită la irigaţii ajung în Ungaria prin canalele Mureşel şi Ier.

De asemenea, Compania
de Apă din Arad va furniza apă potabilă în Ungaria, după ce autorităţile maghiare au făcut o solicitare în acest sens, din cauza conţinutului mare de arsen existent în apa distribuită în judeţul Bekes. Transferul de apă dintre cele două judeţe s-a discutat, luna trecută, la Arad, în cadrul Comisiei mixte româno-maghiară, Arad-Bekes.

"Unul din punctele discutate a fost transferul de apă potabilă, din frontul de captare Arad - Nord. Acest obiectiv a fost solicitat de partea maghiară, având în vedere problemele legate de calitate şi sănătate, generate de conţinutul mare de arsen (un metaloid cristalizat, ai cărui compuşi sunt foarte otrăvitori, n.r.) în apa distribuită în judeţul Bekes. Acest demers este obiectiv şi fezabil, având în vedere calitatea foarte bună a apei potabile din Arad şi, totodată, cantitatea disponibilă. Rezerva de apă neutilizată în frontul de captare Arad - Nord este de 70 la sută din capacitatea instalată şi nu afectează alimentarea cu apă în judeţul Arad“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Autorităţile susţin că Aradul foloseşte doar 30 la sută din disponibilul de apă potabilă din judeţ, urmând ca 30 la sută să fie furnizată în ţara vecină, iar judeţul Arad să rămână cu o rezervă de 40 la sută.

Ioţcu a mai afirmat că s-a constatat, din studiile efectuate de experţii în domeniu, că varianta de transfer a apei din România în Ungaria este cea mai fezabilă din punct de vedere tehnic şi economic. Apa potabilă din judeţul Arad este captată din 110 puţuri forate între localităţile Horia şi Şimand.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016