Exclusiv
Publicat in: Stiri
România importă 70% din carnea comercializată şi 80% din legume şi fructe. Produsele lactate reprezintă una dintre ultimele redute necucerite încă de oferta din afara ţării. Însă un asalt pare a fi în toi.

„Domnu’, ia poftiţi aici o brânză bună...mai proaspătă, mai nesărată, de capră. Ia poftiţi doamnă aici să gustaţi brânza”. Dar nu strigătele te îndeamnă la gustat brânza, ci însăşi bucăţoaiele mari şi albe din galantare. Lucioasă sau mată, sfărâmicioasă, pişcătoare pe limbă sau catifelată cum doar caşul dulce poate fi, brânza din pieţele româneşti se gustă pe vârful cuţitului şi apoi se vinde fără probleme, unele estimări apreciind că, micul comerţ ocupă 45% din piaţa lactatelor în România.
Cum se taie vidul?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Însă fie că sunt brânzari sibieni de la Jina, ori oltence cu vaca în bătătură, de pe 1 februarie toţi au probleme. Un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare impune micilor producători respectarea normelor europene. Practic, începând cu 1 februarie, ţăranul român trebuie să-şi eticheteze şi împacheteze produsele şi să poarte halate, bonete şi mănuşi curate pentru a putea vinde brânza la piaţă. Deşi reprezentanţii autorităţilor publice au precizat că noile norme nu impun sigilarea produselor, piaţa vuieşte de teama „vidului” şi îşi apără igiena moştenită din moşi-strămoşi. „Nu e mai curat cum zic ei. Di ce să fie mai curat? Că aşa se ştie din moşi strămoşi. Brânza aşa s-o vândut de când se ştie. Omu’ dacă nu vine la piaţă să guste nu-i mulţumit. Dacă nu ştie ce ia, atuncia omu’ nu ia. Şi e mai bine aşa, să nu fie ambalată. Pentru clienţi şi pentru noi”, ne spune un cioban de prin Mărginimea Sibiului. Intervine şi un client: „Două mii de ani ciobanii noştri aşa au vândut brânza şi te-au crescut pe mata, m-au crescut pe mine, a crescut toată lumea. Şi acum ne trezirăm cu Uniunea Europeană”. Doi paşi mai încolo, o bătrână cu halat alb dar fără mănuşi, are o dilemă în faţa noilor reguli: „Doamna vrea să ia mai puţin de o jumătate de kil’. Felia mea are un kil’ jumate. Cum fac eu să tai vidul să îi dau o juma’ de kilogram?”.

Euroscepticismul şi brânza

Pentru cei mai mulţi români, Uniunea Europeană reprezintă o simplă idee abstractă care nu trezeşte interes. De aici şi un eurooptimism infantil, căci ce e departe şi necunoscut nu trezeşte patimi de niciun fel. Însă legile emise la Bruxelles încep încet-încet să influenţeze viaţa de zi cu zi a oamenilor. Pentru populaţia rurală care nu călătoreşte prea mult, primul contact cu Uniunea Europeană se petrece acasă, acolo unde noile legi vin să schimbe vechea orânduială. Iar un astfel de contact este de cele mai multe ori neplăcut.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Problema neonicotinoidelor, dezbatuta la Bucuresti, in prezenta comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara
Problema neonicotinoidelor, dezbatuta la Bucuresti, in prezenta comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara
In acest sens, ministrul Agriculturii a realizat un raport succint al activitatii derulate de...
Ce a discutat seful MADR cu comisarul european pentru agricultura si cel pentru sanatate si siguranta alimentara
Ce a discutat seful MADR cu comisarul european pentru agricultura si cel pentru sanatate si siguranta alimentara
In cadrul unei conferinţe de presa sustinute la jumatatea acestei saptamani, Achim Irimescu a...
Dacian Ciolos a devenit consilier pe probleme de siguranta alimentara al presedintelui Comisiei Europene
Dacian Ciolos a devenit consilier pe probleme de siguranta alimentara al presedintelui Comisiei Europene
La jumatatea acestei saptamani, fostul comisar european, Dacian Ciolos, a fost numit de catre...
Ponta: Principalele provocari vor fi reprezentate de siguranta energetica si de siguranta alimentara
Ponta: Principalele provocari vor fi reprezentate de siguranta energetica si de siguranta alimentara
“Liderii politici europeni si la nivel mondial sunt cu totii de acord ca principalele...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton