Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ASAS: Cele mai afectate de seceta vor fi culturile de porumb si floarea soarelui, cu hibrizi de import

Tags: seceta

Circa 50% din culturile de porumb si floarea soarelui vor fi afectate de seceta din lunile mai-august,din cauza ca acestea sunt obtinute cu hibrizi din import, care nu sunt adaptati la conditii de seceta a declarat pentru NewsIn, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Cristian Hera.
"Toti fermierii care au cultivat soiuri romanesti de grau si cei care au cultivat hibrizi de porumb si floarea soarelui conceputi in Romania vor avea mult mai putin de suferit. Acestea vor rezista mai bine la seceta, deoarece conceptia de ameliorare a expertilor nostri in ultimii 30 de ani a fost axata pe cresterea rezistentei materialelor biologice, soiuri si hibrizi, la seceta si arsita. Aceasta este o caracteristica a tarii noastre, motiv pentru care cercetatorii s-au axat pe introducerea unor gene care sa confere o toleranta a soiurilor si hibrizilor", a explicat Hera.

El a explicat ca doar pentru 45-50% din culturile de porumb si floarea soarelui din Romania sunt utilizati hibrizi obtinuti in Romania, restul fiind adusi din import. Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) a mai explicat ca agricultorii prefera sa importe aceste produse, doarece producatorii straini ofera, pe langa soiuri, si ierbicide si ingrasaminte. Acesta a adaugat ca un alt motiv pentru utilizarea hibrizilor din import este faptul ca statiunile de cercetare din Romania nu au suprafete si finantare suficiente pentru a obtine tot necesarul de soiuri.

"Peste 80% din suprafetele cultivate cu grau din Romania si in jur de 45-50% din cele de porumb si floarea soarelui sunt create la noi. Restul sunt din import, si acestea sunt culturile de baza care ar putea fi afectate in aceasta perioada", a mai spus Hera.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acesta a mentionat ca plantele incep sa fie afectate de seceta cand apa din sol scade sub nivelul de 50% din intervalul umiditatii active, iar cele mai mari pierderi se inregistreata cand se atinge coeficientul de ofilire, adica 8-12% din intervalul umiditatii active.

Cristian Hera a mai spus ca o masura care poate fi luata in conditii de seceta poate fi aplicarea apei de irigatii in doze reduse, de 300-400 metrii cubi la hectar, astfel incat sa acopere o suprafata cat mai mare.

O alta masura contra efectelor secetei poate fi curatarea suprafetelor de buruieni care consuma multa apa si au sistem radicular mai puternic absorbind apa din adancime.

Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat miercuri pentru NewsIn ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai.

Agrostar: Peste jumatate din suprafata arabila a Romaniei va fi afectata de seceta in 2009

Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat miercuri, ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai.

Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vof fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea.

"Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar. Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara.

"Cam toate cerealele vor fi afectate, deoarece sunt chiar in faza de spicuire. Ssperam sa nu pierdem mai mult de 10%, insa corelat cu lipsa de ingrasaminte se va ajunge la pierderi de pana la 30% din productie. Vor fi afectate si culturi precum floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar." El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.

Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape ""inexistent". Potrivit presedintelui Agrostar, in 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, in conditiile in care se cultiva pe un total de pana la cinci milioane de hectare.

Acesta a mentionat ca efecte negative vor aparea si asupra efectivelor de animale din cauza lipsei furajelor. "Vor fi efecte destul de importante in privinta furajelor, deoarece in conditii de seceta nu se vor putea produce si ne putem astepta, la fel ca in 2007, la lichidarea unor mari efective de animale", a mai spus Niculae.

Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat recent ca temperatura va oscila puternic in mai, cu valori de pana la 30 de grade Celsius ziua si pana la -5 grade Celsius noaptea, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale.

Seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si estul Moldovei, mai arata datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internationale a Meteorologiei.

MAPDR sustine ca suprafata contractata pentru irigatii s-a dublat in 2009, fata de 2008

Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI-uri) au incheiat contracte pentru irigarea a circa 500.000 de hectare, suprafata dubla fata de anul 2008, a declarat pentru NewsIn consilierul in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Valentin Apostol.

Potrivit acestuia, in anul precedent, au fost incheiate contracte pentru irigarea unei suprafete de circa aproximativ 220.000 de hectare.

"In anul 2008 au fost irigate aproximativ 220.000 de hectare, ceea ce inseamna ca anul acesta se inregistreaza o dublare fata de anul trecut.

Probabil aceasta diferenta vine din faptul ca cei care au fost la Ministerul Agriculturii pana in 2008, nu au fost interesati de irigat. De asemenea, acest numar mare se poate datora si sprijinului pe care MAPDR il acorda pentru aceasta activitate", a explicat Valentin Apostol.

El a mai spus ca doar organizatiile care au achitat tariful pana la 30 aprilie vor putea beneficia de sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii.

"Din cele 421 de Organizatii de Utilizatori de Apa, au solicitat subventia un numar de 205 organizatii, care pot beneficia de un sprijin financiar maxim de 171 lei/hectar pentru amenajarile interioare de irigatii, pentru paza obiectivelor si mentinerea in stare de functiune a infrastructurii", a explicat Apostol. El a mai adaugat ca subvetiile vor putea fi majorate dupa urmatoare rectificare bugetara, daca se va demonstra necesitatea maririi acestora.

Conform lui Apostol, MAPDR are un plafon de 79 de milioane lei in total pentru anul 2009 ce se vor acorda sub forma de sprijin financiar pentru amenajarile interioare de irigatii, din care pana in prezent au fost acordate 8,6 milioane de lei. De asemenea, Ministerul Agriculturii are prevazute in buget 50 de milioane de lei pentru repararea infrastructurii principale de irigatii si pentru plata consumului de energie electrica consumata la statiile de pompare de baza si de repompare apartinand Agentiei Nationale a Imbunatatirii Funciare (ANIF), precum si pentru statiile de punere sub presiune apartinand organizatiilor.

In plus, potrivit consilierului MAPDR, contributiile pentru 2009 pe care organizatiile le-au avut de achitat au ramas aceleasi, respectiv 20% din tariful anual de intretinere si 10% din tariful de livrare a apei de irigatii.

Potrivit MAPDR, prioritatile in domeniul imbunatatirilor funciare pentru anul 2009 sunt irigarea unei suprafete duble fata de anul 2008, mentinerea in stare de functionare a unei suprafete de 3,1 milioane de hectare cu lucrari de drenaj, a 2,2 milioane de hectare amenajate cu lucrari de eroziune a solului si a 1.800 de kilometrii de diguri la Dunare. In plus, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa stimuleze infiintarea Organizatiilor de Utilizatori de Apa pentru Irigatii si sa continue transferul infrastructurii de irigatii catre organizatiile nou infiintate.

Ministerul Agriculturii a incheiat in 2007 contracte cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii pentru o suprafata de 285.000 de hectare, iar in 2006 au fost contractate circa 100.000 de hectare.

Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat miercuri pentru NewsIn ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai.

Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vor fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea. "Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar.

Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara.

"Cam toate cerealele vor fi afectate, deoarece sunt chiar in faza de spicuire. Speram sa nu pierdem mai mult de 10%, insa corelat cu lipsa de ingrasaminte se va ajunge la pierderi de pana la 30% din productie. Vor fi afectate si culturi precum floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar."

El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.

Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape "inexistent". Potrivit presedintelui Agrostar, in 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, in conditiile in care se cultiva pe un total de pana la cinci milioane de hectare.

Acesta a mentionat ca efecte negative vor aparea si asupra efectivelor de animale din cauza lipsei furajelor. "Vor fi efecte destul de importante in privinta furajelor, deoarece in conditii de seceta nu se vor putea produce si ne putem astepta, la fel ca in 2007, la lichidarea unor mari efective de animale", a mai spus Niculae.

Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat recent ca temperatura va oscila puternic in mai, cu valori de pana la 30 de grade Celsius ziua si pana la -5 grade Celsius noaptea, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale.

Seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si estul Moldovei, mai arata datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internationale a Meteorologiei.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016