Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Au inceput controalele ANSVSA pentru perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale
Conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala.
Astfel, in aceasta perioada, la nivel national se desfasoara urmatoarele actiuni:
Masuri tehnico-administrative
Directorul executiv al fiecarei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judeteana si a municipiului Bucuresti, va stabili un program de lucru pentru perioadele 22.03-31.03.2013 (Sarbatorile Pascale Catolice) si 20.04-05.05.2013 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) in baza caruia toti medicii veterinari din cadrul directiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si circumscriptiilor sanitare veterinare zonale, sa efectueze controale si verificari ale modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimentatie publica .
La nivelul directiilor, al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si al circumscriptiilor sanitare veterinare zonale, in perioadele 22.03-31.03.2013 (Sarbatorile Pascale Catolice) si 20.04-05.05.2013 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
in vederea constientizarii consumatorilor asupra riscurilor pentru sanatatea publica care decurg in cazul taierii animalelor in spatii neaprobate si fara supraveghere sanitara veterinara, DSVSA judetene vor informa in scris primariile si prefecturile asupra acestor aspecte.
in toate pietele agroalimentare si in alte locuri amenajate si autorizate in care va fi valorificata carnea si alte produse de origine animala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica.
in cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca, in targurile de animale, in pietele agroalimentare, in unitatile de procesare sau in unitatile de desfacere nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor aplica masura suspendarii activitatii pana la remedierea tuturor deficientelor si vor aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
Actiunile care se intreprind in cazul produselor de origine animala:
Carnea de miel
- identificarea si monitorizarea tuturor fermelor sau gospodariilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorilor din domeniul alimentar inregistrati/autorizati sanitar veterinar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta;
- controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;
- verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, in toate unitatile de taiere aprobate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 180/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv verificarea formularelor de miscare;
- verificarea conditiilor privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora;
- verificarea pe timpul transportului a respectarii temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata, inclusiv modul de marcare si etichetare a acesteia;
- verificarea depozitarii si comercializarii carnii de miel si interzicerea efectuarii acestor operatiuni in spatii improvizate, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare;
- verificarea modului in care sunt marcate carcasele de miel cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste procedura pentru marcarea si certificarea sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
- verificarea documentelor legale care insotesc transportul si care atesta ca produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
Sacrificarea mieilor
Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare si publicate pe site-ul ANSVSA, precum si in locurile special amenajate temporar in care se asigura supraveghere sanitara veterinara si unde sunt respectate conditiile de igiena stabilite prin legislatie.
Decizia privind organizarea activitatii din punct de vedere sanitar veterinar in locurile special amenajate temporar, revine DSVSA judeteana, numai in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii sau prefecturi pentru organizarea unor asemenea locuri, unde mai multi fermieri sa isi sacrifice mieii si numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a SNCU, stabilite de legislatia sanitara veterinara.
Carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in aceste locuri special amenajate, va fi obtinuta la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Decizia din partea DSVSA judeteana privind organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza in baza unei analize detaliate in ceea ce priveste capacitatea de sacrificare din judet si oportunitatea acordarii acestora, numai in cazul in care este absolut necesar si situatia o impune.
Este interzisa organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor in zonele in care au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor.
in cazul in care se decide infiintarea pe teritoriul judetului a unor asemenea locuri temporare pentru sacrificarea mieilor, este necesara asigurarea de marci de sanatate de forma rotunda cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana, cu ajutorul carora sa fie marcate carcasele de miei.
Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioadele 22.03-31.03.2013 si 20.04-05.05.2013.
Ouale si produsele din oua
- identificarea si monitorizarea tuturor producatorilor si comerciantilor care valorifica oua pentru consum uman si a tuturor fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua;
- verificarea conditiilor privind transportul oualor, care trebuie efectuate numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si suspendarea autorizarii sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu indeplinesc conditiile sanitare veterinare;
- verificarea depozitarii si comercializarii oualor si interzicerea desfasurarii activitatii in spatii improvizate, in care nu este asigurata temperatura si starea de igiena corespunzatoare;
- interzicerea comercializarii oualor care nu provin din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu prevederile legislatiei;
- efectuarea examenului ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor pentru ouale valorificate de catre producatorii particulari, precum si verificarea modului in care sunt indeplinite conditiile de desfacere a acestora in pietele agroalimentare;
- interzicerea comercializarii oualor cu coaja crapata sau lovita, retragerea de la vanzare a acestora si dirijarea pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora;
- verificarea modului in care sunt marcate ouale, conform prevederilor legislatiei privind regimul de comercializare a oualor.
Lapte si produse din lapte
Comercializarea laptelui si a branzeturilor de catre producatorii agricoli, in pietele agroalimentare si in targuri, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.
Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Producatorii care vand lapte crud direct catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.
Branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre producatorii agricoli, pot fi expuse la vanzare, in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, etc).
Branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc). Sunt permise transportul si pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor, in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator, pentru prevenirea contaminarii si asigurarea trasabilitatii produselor.
Comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de producatorii agricoli, se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara, etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator.
in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, acestea trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc.
in acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
- utilizarea de pungi imprimate;
- afisarea, in momentul expunerii la vanzare si pe toata perioada comercializarii, a unor informatii inscrise pe tablite si/sau panouri aplicate deasupra sau in dreptul produsului prezentat.
Laptele si branzeturile obtinute de catre producatorii agricoli trebuie sa fie sigure pentru sanatatea consumatorilor si sa nu contina germeni patogeni care sa produca toxiinfectii alimentare la om.
Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea si comercializarea laptelui si a branzeturilor obtinute de producatorii agricoli.
Alte produse sau alimente de origine animala
Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.
Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
De asemenea, se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animala.
Depozitarea si transportul carnii proaspete
Carnea provenita din abatoarele autorizate sanitar veterinar va fi depozitata cu respectarea conditiilor de igiena si a conditiilor de temperatura prevazute de legislatie.
Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare, fiind interzisa livrarea acesteia catre alte unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar.
Colaborarea cu alte autoritati
in scopul prevenirii incalcarii legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si a protectiei sanatatii consumatorilor, reprezentantii ANSVSA vor colabora cu celelalte autoritati competente cu atributii in controlul produselor alimentare si in actiuni de control privind transportul animalelor vii si al produselor alimentare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura