Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Aurel Popescu (ROMPAN): Evaziunea pe lanţul grâu - făină - pâine, 700 milioane euro anual
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, sustine ca economia subterana in acest sector este de 50%, iar evaziunea fiscala pe lantul grau - faina - paine se ridica la 700 de milioane de euro in fiecare an, informeaza Agerpres.
Popescu a declarat ca, anul trecut, "economia subterana ar fi fost de 40%", iar in primele doua luni ale acestui an "aprecierea este de 50%".
"Este un flagel extraordinar. Cauza principala este fiscalitatea foarte mare: TVA-ul de 19% si, din cauza acestei fiscalitati, comerciantul (...) cere paine fara acte, brutarul este obligat sa faca paine fara acte. In acest sens cumpara faina fara acte, iar morarul, ca sa faca faina fara acte, cumpara grau fara acte. Si uite asa am ajuns pe lantul grau - faina - paine cu o evaziune fiscala foarte mare. Noi am facut un calcul la evaziunea fiscala si, pe acest lant, se ridica la 700 de milioane de euro anual", a explicat Aurel Popescu.
El a aratat ca patronatele din acest sector au solicitat reducerea TVA la 5%, intrucat aceasta ar fi singura solutie pentru reducerea economiei subterane si protejarea producatorilor si comerciantilor romani. "Noi am solicitat si vom cere in continuare reducerea TVA de la 19 la 5%, pe tot lantul grau - faina - paine pentru ca ar rezolva foarte multe probleme, in primul rand reducerea pretului la paine cu 14%, precum si imbunatatirea mediului de afaceri", a spus presedintele ROMPAN.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie din Romania ANAMOB, Viorel Marin, a subliniat necesitatea reducerii TVA de la 19 la 5% strict pe filiera cerealelor. "Principalul lucru care trebuie facut este reducerea TVA dar nu la alimentele de baza, ci strict pe filiera cerealelor, care are un regim aparte fata de ceilalti - carne, lapte etc. - deoarece este singura 100% cuprinsa in Romania la care dependenta de importuri e infima, produce materia prima in tara, realizeaza valoarea adaugata in tara, are si potential de export, deci indeplineste toate calitatile de a fi un motor de dezvoltare si de bunastare in aceasta tara. Asta trebuie sa inteleaga si guvernantii", a sustinut Viorel Marin.
In opinia sa, industria uleiului este pe cale de disparitie in Romania, iar carnea se importa in proportie de 85%, la fel ca si buna parte din lapte si legume, in prezent doar piata graului mai putandu-se lauda cu productii autohtone. "Din TVA nu se obtine un plus la bugetul de stat. Diferenta intre nivelul de colectare actual cu baza de impozitare mica de 19% fata de o baza largita de 5% da un minus de 10 milioane de euro la buget. Acest minus este mic fata de plusurile care s-ar putea incasa prin insanatosirea economiei si disparitia evaziunii. In maxim 3 ani s-ar duce la eliminarea industriei subterane in acest domeniu", a conchis presedintele ANAMOB.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News