Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Aurul, petrolul si pretul painii cea de toate zilele
Doua evenimente recente pun deja presiune pe pretul alimentelor: scumpirea combustibilului si caderea cursului leului. Mancarea, la fel ca aurul, a devenit o investitie si ca orice investitie atrage rechinii care vor sa profite influentand piata intr-o directie sau alta. Agroromania va prezinta cele mai interesante declaratii ale oficialilor pe acest subiect si va invita sa comentam impreuna.
Contextul ultimelor saptamani
Benzinarii au majorat tarifele la pompa, ceea ce pentru producatorii si comerciantii autohtoni se traduce printr-o scumpire proportionala a costului cu transportul iar pentru fermieri prin cresterea costului de productie la hectar.
"Vom vedea destul de repede, in circa o luna, majorarea reflectata in preturile la produse agricole. Cand va fi trecuta in exercitiul contabil vom sti mai bine despre ce impact e vorba", a spus Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan.
De aceeasi parere este si ex-presedintele patronatului carnii de porc, Gheorghe Caruz, spune ca urmeaza scumpiri la alimente.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
"Orice crestere de pret la bezina, furaje, se transfera in cele din urma in preturi. Mai intai, toti producatorii incearca sa internalizeze aceste modificari, dar cand trec dincolo de limita suportabilitatii le transfera in preturi, insa incearca sa nu sufoce cererea", a spus Caruz.
Subventia la motorina, mai mare daraua decat ocaua
In prezent, statul ramburseaza diferenta dintre acciza standard si acciza redusa (21 de euro la 1000 litri). Cererea trimestriala de rambursare a ajutorului nu poate depasi 40 la suta din cantitatea totala mentionata in acordul prealabil de finantare. Pentru anul 2012, valoarea accizei decontate este de 1,2855 lei pe fiecare litru de motorina. In acelasi timp, insa, agricultorii nu sunt scutiti de plata taxelor care sunt incluse in pretul motorinei - taxa de drum, rovigneta si altele, valoarea acestora reprezentand jumatate din pretul motorinei.
Una peste alta, pretul motorinei creste, dar acciza nu, iar subventia primita de fermier se devalorizeaza ajungand sa nu mai insemne nimic, documentatia si timpul pierdut pentru primirea banilor mergand pe principiul mai mare daraua decat ocaua.
"Pe vremea cand ni se rambursa 1,1 lei/litru din acciza, motorina costa 3, iar acum, cand a ajuns la 6 lei, primim 1,2 lei", explica Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Aceasta situatia explica succesul modest al acestei masuri. Bunaoara, la Teleorman, anul trecut au depus dosare pentru motorina subventionata doar 665 de fermieri.
Alimentele si valoarea lor in aur
"Dupa ce se intampla acum la nivel global, agricultura va fi una dintre cele mai bune meserii daca ma intrebati si cea mai profitabila. Daca discutam de ceea ce se intampla acum cu aurul, cu petrolul, mancarea va fi mai valoroasa decat orice. in zece ani o sa vedeti. Pentru ca populatia Globului se inmulteste, iar agricultura nu poate sa tina pasul cresterea productiei in ritmul in care creste populatia", a declarat vineri, Adrian Radulescu, prezent la constituirea Federatiei Tinerilor Fermieri din Romania (FTFR).
Acesta crede ca romanii nu vor muri de foame in urmatorii ani, insa vor cheltui tot mai multi bani pentru a-si cumpara mancarea.
"Problema noastra nu va fi ca vom muri de foame, ca vom produce. Problema noastra este ca nu vom avea bani sa cumparam, pentru ca alimente vor avea cei care vor avea bani. Vedem ce se intampla in tarile Arabe. Ei vin peste noi si cer siguranta alimentara, contracte ferme, platesc, dar vor sa stie ca vor avea mancare. Aici va fi o problema. Eu zic ca Romania are o mare sansa, dar nu rapid. Lapte si miere in agricultura Romaniei, peste 25-30 de ani", a explicat Adrian Radulescu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi