Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

O asociatie formata din mai multe magazine cu acoperire nationala lanseaza un avertisment si spune ca va urma o perioada dificila pentru comertul cu alimente: acesta va fi coplesit de reglementari inutile.
"Un val nesfarsit de reglementari excesive si nejustificate, care se adauga la cresterile inflationiste din zona energiei si provocarilor geostrategice, este aproape sa copleseasca desfasurarea comertului alimentar, desi acesta a functionat cu succes in perioada dificila a pandemiei. Invocandu-se transpunerea in legislatia nationala a unei Directive europene (633 UTP), sunt aproape de a fi transformate in lege, in cadrul circuitului parlamentar, prevederi care denatureaza scopul Directivei fiind susceptibile de a afecta concurenta, incalcand legi nationale importante si chiar prevederi constitutionale", se arata intr-un comunicat al AMRCR.
AMRCR sustine ca textul Directivei este modificat substantial si pare dedicat numai pentru o mica parte din ceea ce inseamna intregul ansamblu economic format din fermieri/procesatori/producatori/ retaileri/consumatori.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Un act normativ nu ar trebui sa permita crearea unor mecanisme discretionare, care sa modifice major modalitatea de lucru dintre furnizori si retaileri si care sa duca la consecinte necontrolabile pentru consumatorul final, putand afecta diversitatea, calitatea produselor sau chiar accesul pe piata al unor anumite categorii de producatori. Se invoca excesiv dezideratul promovarii producatorului local, insa, in fapt, niciuna dintre prevederile transpunerii nu sustine in mod concret acest lucru", afirma reprezentatii marilor retele de magazine.
In opinia acestora, produsele agroalimentare romanesti sunt deja, prezente pe scara larga, sustinute si promovate in toate lanturile de retail, in multe dintre ele ajungand la 95-100% din game, in sezon.
Asociatia mai subliniaza ca textul Directivei - asa cum a fost el conceput de legiuitorul european, incrimineaza deja practici comerciale care au fost declarate neloiale, interzicandu-le in mod expres si pentru a caror nerespectare sunt prevazute sanctiuni extrem de ridicate.
Directiva 633 UTP a fost adoptata de Uniunea Europeana in 2019, chiar in perioada cand Romania detinea presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 3.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News