Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bani europeni pentru irigaţii
Agricultorii vor putea accesa fonduri europene şi pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii, a anunţat, miercuri, la Guvern, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
"Am dat posibilitatea ca şi pe sistemele de irigaţii să poată fi accesate fonduri. Această măsură nu era până acum prevăzută în Programul naţional de dezvoltare. În plus, acordăm şi acestui beneficiar avansul de 50 la sută", a precizat Sârbu.
În acest sens, a fost modificată o hotărâre de guvern mai veche, din 2005, care prevedea unele restricţii pentru cei care accesau fonduri pe programele europene.
"Prin această hotărâre de guvern, pe care am promovat-o astăzi, cel care doreşte să acceadă la un anumit program poate să facă lucrul acesta pe mai multe măsuri, deci nu mai există această restricţie, poate să facă acelaşi lucru şi în cadrul aceleiaşi măsuri, dacă şi-a finalizat proiectul", a explicat Ilie Sârbu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Subvenţiile acordate în sectorul irigaţiilor ar putea fi stopate din 2010, dacă România nu va primi acordul Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de stat în agricultură şi după acest an, în condiţiile în care acest tip de sprijin poate fi acordat pe o durată de trei ani după aderare.
"Ministerul Agriculturii a notificat CE în privinţa tuturor subvenţiilor care vor fi acordate agriculturii din 2010, inclusiv în sectorul irigaţiilor. Deocamdată, nu avem un răspuns din partea CE, dar sperăm ca acesta să vină până la finele lunii august şi, în funcţie de ce ni se va răspunde, vom şti care va fi sprijinul financiar pentru 2010", a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Direcţiei Generale Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Valentin Apostol.
Acesta a precizat că au fost deja numeroase discuţii oficiale între ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi reprezentanţi europeni pe toate măsurile de sprijin din agricultură, care vor putea fi alocate din bugetul de stat, începând cu 2010.
Potrivit sursei citate, în circa două - trei săptămâni va fi publicat ghidul unei noi măsuri din PNDR, 1.2.5, destinată reabilitării amenajărilor de irigaţii.
"În baza acestei măsuri, Organizaţiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) vor putea depune proiecte pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Circa 80 la sută din fonduri vor fi din bani europeni şi 20 la sută din bugetul naţional, sumele disponibile pe această măsură depăşind 300 milioane euro", a explicat Apostol.
Această măsură se adresează doar organizaţiile utilizatorilor de apă, nu şi producătorilor agricoli individuali, cu condiţia ca acestea să deţină echipamente de irigat pe amenajările pe care vor să le reabiliteze. Proiectele pentru achiziţionarea echipamentelor de irigat nu vor fi eligibile.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declara în luna mai, că va fi suplimentată suprafaţa ce poate fi irigată în 2009 cu încă 200.000 de hectare, de la 560.000 de hectare în prezent, la un total de 760.000 de hectare.
De asemenea, Sârbu intenţiona să găsească, împreună cu reprezentanţi ai mai multor ministere, o soluţie în privinţa furnizării de energie electrică ieftină pentru sistemul de irigaţii, dar se pare că şi pe această variantă avem restricţii din partea Uniunii Europene, pentru că ar putea fi considerată ajutor de stat.
"ANIF - administratorul amenajărilor de îmbunătăţiri funciare de interes naţional din România - are datorii pentru energia furnizată sistemului de irigaţii de 2,5 milioane lei către firme private pe care dacă vrem să le plătim cu bani de la stat trebuie să avem acordul CE", a mai spus Apostol.
OUAI, care încheie contracte multianuale cu ANIF, plătesc un avans de 20 la sută pentru întreţinere şi reparaţii în sistem, diferenţa fiind suportată de stat prin ANIF.
La ora actuală, în România există în jur de 408 de organizaţii ale utilizatorilor de apă, care au preluat în administrare infrastructura de irigaţii de pe mai mult de un milion de hectare de teren agricol.
Tarifele de livrare a apei, practicate de ANIF, sunt negociate cu OUAI şi sunt diferite în funcţie de amenajări şi pe trepte de pompare.
În tariful anual de livrare a apei, costul energiei electrice reprezintă circa 80 - 85 la sută, 90 la sută fiind suportat din bugetul statului, iar diferenţa de asociaţiile utilizatorilor de apă. Subvenţia acordată pentru irigaţii în 2009 se ridică la 700 de lei la hectar.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura