Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Caravana de informare a APDRP, in Ilfov: Doar 20 de fermieri din comuna Nuci s-au adunat la primarie
Miercuri, 9 februarie, ora 10.00. Caravana de informare a ţăranilor, organizată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), a ajuns şi în comuna Nuci din Ilfov. Timp de două ore, cei 20 de săteni adunaţi la primărie au ascultat cuminţi ce trebuie să facă pentru a primi bani de la Uniunea Europeană, scrie EVZ.ro
La finalul întâlnirii, unii dintre ei au plecat acasă la fel de neîncrezători cum au venit. "Noi, ăştia micii, n-ajungem", crede Radu Manole, deşi i-ar plăcea să îşi cumpere "un tractoraş" cu bani europeni. Cel mai mare obstacol este birocraţia, zice bărbatul în vârstă de 55 de ani, proprietar a şapte hectare de teren agricol: "Ce Dumnezeu atâtea acte şi pentru ce?". În al doilea rând, nu ştie de unde să îşi ia informaţiile: chiar şi de întâlnirea cu cei de la APDRP a aflat greu, "de la neamuri", deoarece primăria nu a făcut o informare cum ar fi trebuit, spune el.
Peste toate se adaugă neîncrederea omului în autorităţi: "Eu, la şapte hectare pe care le am, îmi permit să-mi fac PFu’ (PFA - n.r.)? Vrea să-ţi facă PFu’ ca să te prindă". Însă înregistrarea la Registrul Comerţului este obligatorie în cazul accesării fondurilor europene de către fermieri. Nici asocierea cu alţi producători nu îi surâde: "Am vorbit cu cei mai mari şi le-am zis: "Da’ să am şi dreptul meu de control". Că el poa’ să spună că au ieşit două tone, dar eu ştiu că au ieşit patru".
Totuşi, domnul Manole este interesat mai ales de obţinerea fondurilor prin Măsura 141 (sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă) prin care poate primi, timp de cinci ani, câte 1.500 de euro pe an. Dacă ar primi banii, şi-ar cumpăra un tractor: "M-ar interesa unul d-ăsta micu’". Mai ales că acum are unul foarte vechi: "Utilajele noastre sunt de pe timpul lui Ceauşescu".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Inginerul agronom Alexandru Pană e ceva mai încrezător şi vrea să depună un proiect pe Măsura 112 adresată tinerilor fermieri (sub 40 de ani). De la Uniunea Europeană poate primi o sumă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de euro, fără să fie nevoie de vreo contribuţie personală.
Tot "birocraţia stufoasă" este problema spinoasă şi pentru Pană: "O să alerg după nu ştiu câte avize". Şi îi este şi teamă de corupţie: "Eu unul sunt convins că şi acolo sunt mânării". Nu se gândeşte să depună un proiect la care să fie nevoie de coplată din partea lui deoarece varianta unui împrumut de la bancă nu i se pare sigură: "La proiecte cofinanţate nu cred că o să am curaj".
Citeste mai mult in evz.ro
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News