Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cârnaţi şi piftii pentru masa de Revelion


În unele sate tradiţia culinară se mai păstrează încă, iar reţetele din moşi-strămoşi sunt folosite şi astăzi la prepararea mâncărurilor de Anul Nou.
De la Teliuc şi până la Meria se prepară pentru sărbătoarea Anului Nou ciorbă cu carne de porc, friptură şi răcituri.

“Când eram noi copii nu erau dulciuri. Se făcea cozonac şi covrigei. Tot pentru seara de Anul Nou se pregătea ciorbă cu carne de porc şi friptură din porcul tăiat de Ignat. Sub nicio formă nu se consuma pui, pentru că mama ne zicea că, dacă vom mânca, nu vom avea deloc spor în anul în care va urma, ci vom râcâi şi vom da înapoi ca găina. Se făceau şi plăcinte cu brânză, iar sarmalele cu păsat (n.r. mălai măcinat mare) din timpul anului, erau înlocuite de sărbători cu sarmale cu carne şi orez”, a povestit Clara Ilca, una dintre gospodinele din zona Pădurenilor. Tot ea mai adaugă că pe masa tradiţională de Anul Nou se găseau şi alte produse din carne de porc: cârnaţ, tobă, “măiete” (n. leber) şi sângerete fiert sau crud.

Mămăliga şi banul norocos
Gospodinele din Dăbâca afirmă că, lângă preparatele tradiţionale din carne se alăturau, cu ocazia fiecărui An Nou “piftiile” (răciturile), plăcintele pădureneşti cu caş sau “zămăchişă” (brânză dulce) şi “mămăliga bătută”. Pe un strat de mămăligă urma un strat de brânză, apoi unul de smântănă şi încă o dată, până la terminarea ingredientelor. Mămăligă se pregătea şi pentru a vedea cine va fi norocosul familiei în anul care tocmai începea. Astfel, în mălaiul fiert se aşeza un bănuţ, se amesteca bine şi se aşeza mămăliga pe masă. Care dintre meseni nimerea moneda era considerat “bănosul” noului an.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton