Exclusiv
Publicat in: Stiri
Comisia Europeană (CE) ar trebui să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile Sapard acordate Românei, conform controalelor Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), suma reprezentând circa unu la sută din alocarea financiară nerambursabilă pe acest program.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, OLAF a verificat modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Sapard, fiind constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte.

În aceste condiţii, OLAF a solicitat recuperarea sumelor aferente investiţiilor respective, în valoare de 12,74 milioane de euro, ceea ce reprezintă unu la sută din fondurile totale europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul Sapard, respectiv 1,277 miliarde euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin măsura 1.1 - 'Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole', submăsura 2 - Carne şi produse din carne, din cadrul Programului Sapard.

Potrivit MADR, debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Conform observaţiilor formulate de OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.
De asemenea, organismul european consideră că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional.

Alte nereguli identificate sunt legate de 'Sistemul celor 3 oferte' pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetări (DLAF).

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta Agenţie Sapard, a transmis Ministerului Agriculturii, în data de 8 aprilie 2010, o notă prin care prezenta situaţia în urma controlului şi a solicitării OLAF, precum şi problemele ce ar putea apărea în recuperarea sumelor, în condiţiile în care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar şi nu pe unul final.

"Numai Comisia Europeană poate cere recuperarea sumelor, OLAF făcând doar o recomandare în acest sens", se arată în comunicatul MADR. În vederea clarificării aspectelor sesizate de APDRP prin nota menţionată, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a dispus, prin rezoluţie, ca direcţia juridică a MADR să acorde asistenţă juridică APDRP privind competenţa OLAF de a solicita recuperarea debitelor în baza rapoartelor de control.

De asemenea, oficialul român a solicitat pregătirea unui punct de vedere ce ar putea fi discutat într-o întâlnire bilaterală OLAF - APDRP (eventual DLAF), precum şi analiza oportunităţii trimiterii unei scrisori sau organizarea unei întâlniri cu directorul DLAF, în cazul în care, concluzia este că solicitarea OLAF este disproporţionată sau insuficient fundamentată.

"Ca urmare a acestor dispoziţii, instituţiile noastre şi organismul European de control au purtat o corespondenţă pentru clarificarea tuturor aspectelor, iar APDRP a început recuperarea sumelor", se mai arată în comunicatul MADR.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai mari sume care trebuie recuperate sunt de la societăţile - SC Italovici SRL - 2,068 milioane euro, SC H&E Reinert SRL - 1,907 milioane euro, SC Salconserv SA - 1,672 milioane euro şi SC Salflom - 1,168 milioane euro, iar pentru alte opt proiecte debitele sunt mai mici de un milion de euro. De asemenea, mai sunt 4 proiecte ale unor societăţi ieşite din monitorizare, pentru care CE ar putea aplica corecţii financiare.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

FONDURI EUROPENE: Comisia Europeana a inchis conturile SAPARD pentru anul 2008 fara vreo corectie financiara
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta, printr-un comunicat, ca a...
S-au folosit de documente şi declaraţii false pentru a obţine fonduri SAPARD, cu scopul de a înfiinţa o unitate de depozitare şi procesare cartofi
Procurorii anticorupţie din Braşov i-au trimis în judecată de Lorincz Andras, administrator la...
Primăria unei comune din Vâlcea trebuie să restituie către SAPARD un milion de euro
Primăria comunei Şuşani, judeţul Vâlcea, a ajuns să fie executată silit pentru o datorie de...
Ministrul Agriculturii contestă intenţia OLAF de blocare a conturilor unor unităţi româneşti fără decizia instanţei
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, consideră că nu există motive pentru blocarea conturilor...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton