Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, consideră că nu există motive pentru blocarea conturilor mai multor companii româneşti din industria cărnii, suspectate de fraudă cu banii europeni veniţi prin programul Sapard, potrivit unei intenţii anunţate recent de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), întrucât în momentul de faţă "acestea sunt doar presupuneri fără a fi dovedite în instanţă".


Acesta a precizat că a solicitat, marţi, la Bruxelles, fiind prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene, o întâlnire cu reprezentanţii OLAF, care a fost însă evitată de reprezentanţii organismului european. Tabără a adăugat că România şi-a transmis deja punctul de vedere asupra acestui subiect, dar va continua toate demersurile până la clarificarea situaţiei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ministrul a menţionat că la ora actuală sunt multe unităţi din industria alimentară verificate de OLAF, care au fost realizate cu fonduri Sapard, inclusiv cele care au ieşit din perioada de monitorizare.

De asemenea, Tabără a spus că nu deţine deocamdată informaţii despre suma presupusă a fi deturnată de către firmele româneşti, deşi se vorbeşte de circa 40 de milioane euro, cel mai important lucru, în opinia sa, rămâne însă "funcţionarea acestor unităţi".

Totodată, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Sorin Minea, a precizat că firmele din industria cărnii suspectate de fraudă pe proiectele realizate cu fonduri Sapard au fost controlate de cel puţin două ori de reprezentanţii români implicaţi în acest program, unele fiind controlate chiar şi de cei ai Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, în această situaţie sunt în jur de 15 firme, la care controalele au fost făcute în ultimii 7-8 ani.

OLAF nu a blocat conturile societăţilor ci a cerut statului român să oprească acei bani, înaintând actele către DNA-ul românesc, a menţionat Sorin Minea.

Minea a menţionat că la recenta întâlnire cu reprezentanţii OLAF au mai fost incluse încă 90 de proiecte Sapard pentru reverificare.

Din datele furnizate la finele lunii iulie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Comisia Europeană (CE) ar fi trebuit să recupereze aproape 13 milioane de euro din fondurile Sapard acordate Românei, conform controalelor OLAF, suma reprezentând circa 1% din alocarea financiară nerambursabilă pe acest program.

Potrivit MADR, OLAF verificase modul de implementare în România a 211 proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Sapard, fiind constatate anumite neregularităţi în derularea investiţiilor realizate prin 17 proiecte.

Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin măsura 1.1 - 'Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole', submăsura 2 - Carne şi produse din carne, din cadrul Programului Sapard.

Potrivit MADR, debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor.

Conform observaţiilor formulate de OLAF, furnizorii externi (în marea majoritate din Germania şi Italia) au transmis beneficiarilor oferte considerate false sau formale, pe care aceştia le-au folosit la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor respective.

De asemenea, organismul european a considerat că transmiterea de către furnizorii externi a ofertelor neautentice pentru solicitarea de fonduri este o tentativă de fraudă asupra bugetului european şi naţional. Alte nereguli identificate sunt legate de 'Sistemul celor 3 oferte' pentru achiziţia de bunuri şi servicii, precum şi manipularea procedurilor de achiziţii. OLAF a transmis toate probele la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetări (DLAF).

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta Agenţie Sapard, a transmis Ministerului Agriculturii, în data de 8 aprilie 2010, o notă prin care prezenta situaţia în urma controlului şi a solicitării OLAF, precum şi problemele ce ar putea apărea în recuperarea sumelor, în condiţiile în care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar şi nu pe unul final.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din luna iulie, cele mai mari sume care trebuiau recuperate sunt de la societăţile - SC Italovici SRL - 2,068 milioane euro, SC H&E Reinert SRL - 1,907 milioane euro, SC Salconserv SA - 1,672 milioane euro şi SC Salflom - 1,168 milioane euro, iar pentru alte opt proiecte debitele sunt mai mici de un milion de euro.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
"Intram intr-o linie dreapta de discutii pentru Programul National de Redresare si...
Ministerul Agriculturii porneste ancheta pentru a afla sursa gripei aviare
Ministerul Agriculturii porneste ancheta pentru a afla sursa gripei aviare
"Pentru stabilirea sursei virusului gripal aviar la aceasta data este in derularea...
Bugetul de stat 2020. Ministerul Agriculturii pierde bani
Bugetul de stat 2020. Ministerul Agriculturii pierde bani
Bugetul pentru anul 2019 al Agriculturii a fost de 21,3 miliarde de lei, iar in 2020 acesta va...
Ministerul Agriculturii invita agricultorii sa colaboreze cu China
Ministerul Agriculturii invita agricultorii sa colaboreze cu China
"Asociatia pentru promovarea cooperarii agricole dintre China si statele din Europa Centrala...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton