Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CE permite Romaniei amanarea cu un an a alinierii laptelui crud de vaca la cerintele comunitare


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit aviz favorabil de principiu de la CE pentru acordarea unei perioade suplimentare de tranzitie pentru alinierea la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca cu cel putin un an peste data stabilita,31 decembrie 2011.
“Avizarea favorabila de catre Comisia Europeana a solicitarii Romaniei de prelungire a perioadei de tranzitie pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud produs in Romania, pentru cel putin un an, reprezinta nu numai un castig pentru fermierii romani. Aceasta perioada suplimentara pe care noi o primim, trebuie sa fie una in care fermierii, producatorii, procesatorii, sub coordonarea specialistilor din ANSVSA, trebuie sa faca toate eforturile necesare pentru ca, dupa expirarea acestei perioade, alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud produs in Romania sa fie finalizata", a declarat presedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis-Chetan.

In cel mai scurt timp, expertii ANSVSA vor sa definitiveze impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene planul detaliat al aplicarii acestei masuri, potrivit unui comunicat emis vineri de autoritate.

"Beneficiile prelungirii perioadei de tranzitie se vor reflecta asupra tuturor celor implicati in sectorul laptelui de vaca, crescatori si fermieri de animale si operatori din domeniu, centre de colectare sau unitati de procesare", se arata in comunicat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, cei care cresc un numar mic de animale au posibilitatea de a-si valorifica pentru cel putin inca un an laptele, iar unitatile de procesare pot procesa si vinde in continuare in Romania produsele respective.

"Este o realizare ale carei beneficii imediate vor fi pastrarea locurilor de munca in domeniu sau crearea de altele noi, cresterea efectivelor de vaci de lapte si in esenta o modalitate de a evita implicatii sociale si economice nedorite, care asr putea rezulta ca urmare a sistarii activitatii unitatilor de industrie alimentara", mai informeaza comunicatul.

Oficialii ANSVSA spun ca este esential ca aceasta perioada suplimentara obtinuta sa fie constructiva si utilizata pentru aplicarea unor masuri si derularea unor programe menite sa duca la imbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca, a sistemului de colectare a laptelui de vaca si la modernizarea si dezvoltarea fermelor agricole, in acord cu cerintele si reglementarile europene.

"Fundamentarea solicitarii tarii noastre a fost raportul detaliat elaborat de catre ANSVSA privind evolutia situatiei din sectorul productiei si procesarii laptelui de vaca, care a inclus particularitatile nationale, dificultatile intampinate dar si avantajele de care ar beneficia Romania in cazul obtinerii unei perioade suplimentare de tranzitie", afirma reprezentantii autoritatii.

Astfel, din totalul de 111.988 de exploatatii pentru productia de lapte de vaca existente in Romania, peste 90% sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine. Potrivit datelor ANSVSA, dintre cele 1.464 de ferme, un numar de 510 deruleaza programe de modernizare si restructurare pentru atingerea conformitatii la cerintele europene, iar din cele 1.613 de centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au intocmit programe de modernizare si restructurare.

De asemenea, potrivit raportului ANSVSA, doar 80% din laptele furnizat de crescatorii de bovine din Romania fabricilor de procesare este conform cu reglementarile europene. Estimarea realizata de expertii autoritatii a mai aratat ca la sfarsitul perioadei de tranzitie acordate Romaniei, cel de 31 decembrie 2011, un procent de 19% din laptele crud de vaca livrat la unitatile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (numar total de germeni(ml si numar de celule somatice)ml) prevazut de reglementarile europene.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016