Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cel mai recent bilant al pestei porcine africane
Pana la aceasta data au fost confirmate focare de boala in opt exploatatii comerciale din judetele Tulcea si Braila, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 117.704, atat in exploatatiile comerciale cat si in gospodariile populatiei.
Numarul focarelor de pesta porcina africana (PPA) confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 725, acestea fiind active in 10 judete din nord-vestul si sud-estul tarii, respectiv in 156 de localitati, după cum a anuntat la jumatatea acestei saptamani Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Pana la aceasta data au fost confirmate focare de boala in opt exploatatii comerciale din judetele Tulcea si Braila, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 117.704, atat in exploatatiile comerciale cat si in gospodariile populatiei. Judetele afectate de PPA sunt Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov.
„De la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, pesta porcina africana evolueaza in doua zone geografice. In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in trei judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 14 localitati. Au fost ucisi 1.382 de porci domestici si au fost afectati 14 porci mistreti. In zona de sud-est, boala a fost confirmata in 142 de localitati, din judetele: Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov. Au fost ucisi 46.286 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 8 exploatatii comerciale de mare capacitate, pana la data de 22 august 2018, au fost ucisi 70.036 de porci”, se arata in comunicatul ANSVSA.
Situatia evolutiei focarelor de PPA, in detaliu, pe fiecare judet, se prezinta astfel:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
-in regiunea de nord-vest a tarii, in judetul Satu-Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;
-in judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;
-in judetul Salaj - 3 cazuri la mistreti.
In regiunea de sud-est a Romaniei sunt confirmate in judetul Tulcea 514 focare, din care 508 focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 4 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale si 17 cazuri la mistreti, iar in judetul Braila sunt 29 de focare in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale.
Nu in ultimul rand, in judetele Constanta sunt active 53 de focare in gospodariile populatiei, in Ialomita - 89 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in Galati - doua focare in gospodariile populatiei, in Ilfov, un focar intr-o anexa a unei stane, iar in judetul Calarasi au fost confirmate doua focare in gospodariile populatiei.
Reprezentantii ANSVSA sustin ca evolutia bolii este in permanenta monitorizata prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.
Autoritatea solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.
Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie, potrivit sursei citate.
Pana la data de 14 august, crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit despagubiri de peste 218.000 de lei, insa valoarea deconturilor solicitate depasea 3,5 milioane de lei.
Astfel, din cele 1.004 de dosare depuse pentru despagubiri, in valoare de 3,559 milioane de lei, au fost finalizate si platite pana la acea data 83 de dosare aferente despagubirilor pentru gospodariile populatiei, iar suma platita era de 218.000 lei.
Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura