Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cele cinci probleme ale noului model de creditare în agricultură
Cel mai nou proiect al guvernului este reprezentat de stimularea creditării în sectorul agricol. Conform recentelor declaraţii ale premierului Emil Boc, proiectul din Agricultură este bazat, într-un fel, pe proiectul „Prima Casă” din domeniul imobiliar. Acest program prezintă, însă, câteva probleme. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a confirmat câteva dintre problemele semnalate de Capital.
Potrivit proiectului de guvern, producătorii vor depozita grâul în silozuri, pentru a primi un „certificat de depozit”. Denumirea poate suna cunoscută pentru cei obişnuiţi cu instrumentele de economisire din domeniul bancar, dar nu este deloc aşa. În cazul de faţă, depozitul este unul palpabil, în care se aduc mărfuri.
Ministrul Agriculturii spune că fermierii pot aduce grâul imediat după recoltare, pentru a putea primi certificatul. Cu acest „certificat de depozit”, garantat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, se pot duce la o bancă pentru a putea lua un credit bancar garantat de stat. Pe schema oficială a proiectului, fermierul nu mai este nevoit să vândă grâul imediat, la preţuri mici, pentru a putea obţine banii necesari. Certificatul de depozit se acordă doar pentru depozitarea grâului, iar în momentul în care grâul este vândut, se pierd şi drepturile de garantare.
Prima problemă: corectitudinea evaluării
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ministrul spune că, la aducerea grâului, acesta este analizat şi evaluat, pentre a se înscrie cantitatea corectă în certificat. Aici apare prima problemă, întreţinută de suspiciunile de corupţie. Există riscul de a apărea cantităţi în plus sau o calitate a grâului superioară celei reale.
A doua problemă: silozurile preferenţiale
Potrivit ministrului Ilie Sârbu, se va face publică în curând o listă cu depozitele şi silozurile agreate din ţară. Nu se ştie încă pe ce criterii vor fi selectate acestea şi cine se va ocupa de centralizarea datelor, cel puţin la nivel judeţean. Astfel, există riscul de a figura pe listă depozite care încă nu s-au construit, în timp ce anumite depozite pot să nu figureze.
De asemenea, nu se specifică clar obligativitatea sau nu a depozitării grâului în acelaşi judeţ în care este suprafaţa de producţie. Dacă această chestiune se va clarifica sub forma obligativităţii păstrării producţiei în judeţ, atunci vor fi afectaţi producătorii care se află lângă un siloz dintr-un judeţ alăturat. Ştefan Nicolae de la Agrostar a declarat pentru Capital că această problemă va fi rezolvată numai atunci când vor fi gata normele metodologice.
Preşedintele Agrostar a semnalat faptul că o parte dintre licenţele acordate depozitelor agreate pot fi date pe "prietenii politice" şi în funcţie de relaţiile pe care fiecare proprietar de depozit le are la direcţia judeţeană de profil. Astfel, Pot să fie o serie de silozuri cu condiţii mai bune de păstrare care să nu fie licenţiate.
Citeste mai mult in Capital
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News