Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cercetarea in agricultura este in pragul colapsului


Suprafata destinata cercetarii stiintifice in agricultura, din Romania, s-a redus din anul 1990 de cinci ori, ajungand in prezent la 28.000 hectare, ceea ce a dus la diminuarea activitatii de cercetare, iar o evolutie similara va duce la disparitia activitatii de cercetare din acest domeniu.

Este concluzia la care a ajuns presedintele ASAS, Cristian Hera, la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania".


Acesta a declarat pentru NewsIn ca in 1990 suprafata destinata cercetarii stiintifice din agricultura se ridica la 150.000 de hectare. "Diferenta din 1990 si pana acum a fost retrocedata, redistribuita unor universitati sau transformata in societati comerciale", a explicat presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Cristian Hera.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, potrivit acestuia, numarul cercetatorilor a scazut de la 2.250 in anul 1990, la 600 in 2009, din cauza lipsei de finantare a sectorului.

Cristian Hera a mai spus ca problema principala a cercetarii stiintifice din agricultura este lipsa finantarii de la bugetul de stat a acestei activitati.

"Suntem singura tara din UE care nu primeste niciun fond pentru crercetare. A aparut legea 49/2009, care prevede sustinerea financiara a activitati de cercetare de la bugetul de stat, insa nu s-a pus inca in aplicare. Speram totusi ca o suma sa fie cuprinsa in bugetul din 2010", a explicat presedintele ASAS.

El a adaugat ca singurii bani de la bugetul de stat sunt obtinuti de cercetatori prin programele competitionale, insa acestia reprezinta doar 30% din necesar, iar restul de 70% este asigurat din fonduri proprii.

"Problema esentaila este ca, din cauza reducerii fondurilor din activitatea de cercetare, odata cu diminuarea suprafetelor, cercetatorii au plecat, pentru ca nu putea fi asigurat fondul de salarii. Daca nu va fi o abordare cu toata responsabilitatea din partea autoriratilor, Romania risca sa ramana fara activitate de cercetare in agricultura romana si sa devina o tara tributara importurilor", a afirmat Hera.

Referitor la agricultura din Romania, presedintele ASAS a spus ca pentru viitor ar trebui gandita o politica de crestere a productiei pe unitatea de suprafata, precum si extinderea unor sisteme de irigatii, valorificarea eficienta a apei si valorificarea produselor agricole prin procesare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016