Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Circa 50 de cercetători din 10 institute de cercetare agricolă nu pot accesa bani din Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (PNCDI)


Circa 50 de cercetători din 10 institute de cercetare agricolă nu pot accesa bani din Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (PNCDI), deoarece institutele la care lucrează nu au fost reorganizate prin Hotărâre de Guvern, a declarat, pentru NewsIn, Mircea Toma.
Astfel, potrivit directorului economic al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricolă îşi asigură fondurile în principal, din concursurile câştigate de cercetători, iar în cazul celor 10 unităţi de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri şi nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotărâre de Guvern.

Mircea Toma a precizat că între cele 10 institute de cercetare ce nu au trecut la statutul de unităţi ce aparţin de domeniul public se numără şapte staţiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Băneasa, Bistriţa, Cluj, Vâlcea, Făşticeni, Geoagiu, Voineşti, Staţiunea de Cercetare Horticolă din Târgu-Jiu, Staţiunea de Cercetare pentru creşterea bovinelor din Sighet şi de Cercetare şi SC. Sericarom S.A.cu activitate de cercetare în sericicultură.

Acesta a adăugat că institutele trebuiau reorganizate în termen de şase luni de la aparţtia legii 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

În plus, directorul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a explicat că banii acordaţi de la bugetul de stat pentru cercetarea agricolă sunt insuficienţi.

"În 2009 se vor da doar 38 de milioane de lei pentru cercetare din care 15 milioane sunt destinaţi planului sectorial de cercetare, iar restul pentru investiţii în cercetare, în vreme ce cercetarea din România ar avea nevoie de circa 400 de milioane de lei. Doar 10% din necesar, reprezintă o sumă mică", a menţionat Toma.

El a mai adăugat, că, în prezent, în Parlament, se află în curs de aprobare o lege de modificare a celei deja existente prin care institutele de cercetare agricolă vor trece la finanţare mixtă de la bugetul de stat şi din venituri proprii, acestea putând primi, odată cu aprobarea legii, o sumă fixă de finanţare de la bugetul naţional.

"Nu vor fi mulţi bani, probabil va fi o sumă modică, dar măcar va fi sigură", a mai spus directorul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Mircea Toma.

Potrivit federaţiei Agrostar, reducerea bugetului pentru cercetare va duce la stagnarea activităţii, ceea ce va pune în pericol securitatea alimentară a populaţiei, precum şi scoaterea din criză a agriculturii.

Federaţia Agrostar adaugă faptul că suprafeţele de teren destinate cercetării s-au redus de la 151.000 de hectare în 2001, la 18.000 de hectare, anul acesta, şi solicită reanalizarea situaţiei sectorului de cercetare ştiinţifică şi a fondurilor necesare desfăşurării activităţii în condiţii normale.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016