Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cititor RECOLTA: O solutie la impozitarea terenurilor nelucrate ar putea fi programul ARENDA ZERO
Dl Tabara, implicit Guvernul, considera in mod eronat ca nelucrarea pamantului de catre proprietari, si mai ales de catre cei detinatori de suprafete mici (adica de catre tarani), are drept principala cauza comoditatea, lipsa emulatiei capitaliste, sau mai pe romaneste, lenea. Pentru solutionare, dl Tabara propune o masura coercitiva: amendarea taranilor.
Consecintele imaginate de Guvern:
- 1. Micii proprietari, neputand pune in opera culturile si nesuportand amenzile excesive, isi vand pamanturile marilor latifundiari (Obs.: in graba, la preturi de nimic);
- 2. Marii latifundiari (Obs.: expresie ideala a Capitalistului Bun, harnic, patriot si onest) cultiva toate suprafetele, platesc la Stat impozite si amenzi;
- 3. Taranii fac un salt in educatie si se pun pe lucru.
Consecinta de la 2. este o iluzie, deoarece marii proprietari au aparat juridic si bani incat sa-si afirme dreptul de a cultiva doar suprafetele care le asigura succes economic pe piata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Consecinta de la 3. nu poate fi pusa in discutie, deoarece cauza nelucrarii pamantului nu este comoditatea micilor proprietari, ci, inainte de toate, LIPSA DESFACERII PRODUCTIEI.
Dnul Tabara stie ca in Romania in anii anteriori cantitati imense de lapte nu au putut fi colectate, lipsind cumparatorii. In contextul relatiilor din economia UE este dificil, la nivel guvernamental, de conceput mecanisme de promovare eficienta a produselor agricole romanesti pe piata Romaniei, de introducere a lor in reteaua magazinelor. Desi e stiut ca romanii doresc aceste produse (in pietele agricole inscriptia “”produs romanesc”" inseamna produs de calitate).
Comentariu publicat in cadrul dezbaterii: Reactia fermierilor fata de introducerea impozitului pe terenurile agricole necultivate
Dar daca nu exista posibilitatea sau abilitatea pentru realizarea scopului de mai sus, nu este nicicum mai potrivit a se propune amenzi, ca solutii de impulsionare a agriculturii, ele fiind solutii false, demagogice.. Dincolo de faptul ca amenzile nu rezolva proplema cresterii productiei agricole, implementarea amenzilor va elimina patura micilor proprietari autohtoni, va transfera pamantul in mana unor mari proprietari, cu ulterioare consecinte sociale negative.
PROPUNERE DE SOLUTIE: O solutie alternativa la propunerea dl Tabara ar putea fi ‘”Arenda 0″”, propusa, in linii mari, astfel: proprietarii care nu au intentia cultivarii pamantului in anul urmator (an agricol, campanie, ciclu de vegetatie etc.) si candidatii (arendasi) interesati de cultivare se intalnesc la date prestabilite la sediul autoritatilor locale, unde, printr-un sistem de criterii prestabilit, se repartizeaza suprafete (prin contract intre proprietar si arendas-candidat si martor autoritatea locala); contractele precizeaza, printre altele, durata lucrului pe teren, conditiile eliberarii terenului si faptul ca arendasul nu plateste arenda catre proprietar, ci doar obligatii catre stat (inclusiv impozit).
Autor: Gheorghe
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News