Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clarificari privind aplicarea ordonantei in cazul investitiilor finantate prin PNDR 2014-2020

clarificari-privind-aplicarea-ordonantei-in-cazul-investitiilor-finantate-prin-pndr-2014-2020

Conducerea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale a luat o serie de decizii referitoare la situatia generata de aplicarea prevederilor OUG nr. 114/ 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal - bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene si la impactul pe care aplicarea acestui act normativ il are asupra proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.


In acest sens, pentru deblocarea situatiilor aparute  in implementarea proiectelor, AFIR  a demarat toate demersurile de actualizare si de modificare a procedurilor de lucru privind dezangajarea si, dupa caz, reangajarea sumelor, conform legislatiei in vigoare.
 
„La nivelul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale au fost inregistrate numeroase solicitari ale beneficiarilor publici care au sustinut ca sumele prevazute in bugetul indicativ in cadrul subcapitolului “actualizare” – in limita a 5% din valoarea proiectului nu sunt suficiente pentru a acoperi cresterile de pret rezultate ca urmare a modificarilor legislative. Pentru a preveni  aparitia unor impedimente de natura financiara in implementarea proiectelor, am luat decizia sa acceptam utilizarea tuturor economiilor identificate in cazul proiectelor nefinalizate. Totodata pentru proiectele in cadrul carora au fost dezangajate sume ca urmare a unor economii, dupa lansarea ultimei sesiuni de primire a proiectelor, se va permite acceptarea utilizarii valorii totale a proiectului, asa cum apare in raportul de selectie. In acest caz, beneficiarii PNDR 2014-2020 vor incheia acte aditionale pentru suplimentarea angajamentelor financiare actuale pana la valoarea prevazuta in raportul de selectie, in conformitate cu prevederile legale in momentul intocmirii actului aditional, masura ce se va aplica dupa realizarea modificarilor procedurale specifice ale AFIR. Aceste prevederi se aplica pentru toate proiectele beneficiarilor PNDR 2014-2020, cu exceptia celor aferente submasurilor 4.2 si  4.2a din cadrul Schemei de ajutor de stat GBER. Subliniez faptul ca valoarea  maxima eligibila a contractului de finantare nu poate fi insa majorata.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
                
Se accepta ca si cheltuiala eligibila din FEADR doar costurile suplimentare generate de actualizarea elementelor de manopera ofertate initial, pana la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66, pct. 1 din OUG nr. 114/ 2018, costurile suplimentare situate peste acest nivel, acceptate de beneficiari, reprezentand cheltuieli neeligibile.
                

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, in coloana cheltuielilor eligibile din bugetul proiectului pot fi acceptate doar costurile suplimentare generate de actualizarea elementelor de manopera ofertate, conform prevederilor art. 71, alin 1. din OUG nr. 114/ 2018, „in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.”
                
Decontarea valorii suplimentare aferente actelor aditionale la contractele de achizitie de lucrari, avand ca obiect modificarea pretului contractului prin actualizarea elementelor de manopera, poate fi realizata din capitolele de lucrari ale devizului general, respectiv bugetului indicativ, in limita sumelor disponibile existente in bugetul proiectului in subcapitolele de lucrari. In acest sens, potrivit prevederilor procedurale, sumele disponibilizate in urma finalizarii procedurilor de achizitie pot fi transferate catre aceste subcapitole bugetare.
                
In cazul in care valoarea actelor aditionale conduce la depasirea valorii totale eligibila a proiectului, se va majora valoarea neeligibila prevazuta in bugetul indicativ, respectiv la subcapitolele de lucrari sau la subcapitolul actualizare, corespunzator valorilor inscrise in devizul general, respectiv bugetul indicativ al proiectului.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016