Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Clavibacter, primul microorganism fitopatogen mentionat in scandalul importurilor de material saditor din Olanda
Astazi va fi dat publicitatii rezultatul analizelor efectuate pe probele recoltate din bulbii importati din Olanda, a anuntat ministrul agriculturii Valeriu Tabara. Pentru prima data, un oficial roman numeste o specie fitopatogena, fata de care exista suspiciuni ca s-ar afla in semintele si materialul saditor olandez. Este vorba de Clavibacter, agent fitopatogen de carantina care a produs pagube importante in culturile de cartofi din Romania.
Actualizare 22 septembrie.
Rezultatele analizelor de laborator finalizate in data de 22 septembrie pentru 37 probe prelevate din marfurile de origine vegetala (bulbi destinati plantarii şi plante la ghiveci) in cadrul actiunii de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse de origine vegetala demarata de catre Ministerul Finantelor Publice - Agentia de Administrare Fiscala prin Garda Financiara incepand cu data de 17 septembrie 2011, indica absenta organismelor de carantina.
In aceste conditii, din punct de vedere fitosanitar, marfa poate fi comercializata pe piata din Romania.
"Sunt necesare analize de laborator foarte atent efectuate de serviciile noastre fito-sanitare, pentru a putea stabili cu exactitate daca este vorba despre un agent patogen periculos sau nu, pentru ca vorbim si despre consecinte economice. Avem laboratoare mari, care au fost dotate in ultimii ani cu echipamente performante, de mare precizie", a declarat ministrul agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Ministrul Agriculturii a facut referire la Clavibacter michiganensis, microorganism fitopatogen care provoaca putregaiul inelar la cartofi, o boala de carantina. In Romania este implementat, din decembrie 2010, un program national de combatere si prevenire a infectiei cu Clavibacter.
Potrivit acestui program, inspectorii fitosanitari din cadrul Unitatilor Fitosanitare vor realiza monitorizari pentru depistarea acestui organism daunator pe plante de cartof sau tuberculi recoltati, depozitati sau comercializati si vor investiga (ancheta, cerceta) sursa de infectie si extinderea infectiei. In cazul aparitiei suspectate, se interzice circulatia tuturor loturilor sau transporturilor din care s-au prelevat probe si se asteapta rezultatele analizelor de laborator.
Clavibacter a distrus, in 2010, recolta romaneasca de cartofi, fapt ce a dus la scumpirea fara precedent a cartofilor in lunile de iarna. Anul trecut, bacteria a ajuns in Romania tot prin intermediul importurilor.
"Pot sa spun ca este o problema care trebuie adusa în actualitate la nivel european datorita faptului ca pe aceasta planta anul trecut au fost probleme fito-sanitare extrem de importante si poate ca e bine de deschis o discutie. Culegem niste roade ale celor care au importat fara cap si fara gandire clara si au importat inclusiv agenti patogeni. E o problema tehnica, ne preocupa la Minister, astfel încat asezarea culturii de cartof în acest an sa fie în zonele cele mai favorabile. Este o chestiune de nivel european, nu numai romaneasca", spunea in luna martie Valeriu Tabara.
Garda Financiara a retinut 12 TIR-uri cu flori si produse horticole din Olanda, iar alte trei TIR-uri au fost returnate furnizorului olandez.
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Garda a declansat o actiune de control a achizitiilor intracomunitare de flori, bulbi, seminte si alte produse horticole, dupa ce au aparut o serie de informatii conform carora acestea ar contine o bacterie periculoasa pentru sanatatea omului.
Comisia Europeana este la curent cu informatiile privind blocarea in vamile romanesti a transporturilor de flori, bulbi si seminte provenind din Olanda si va verifica respectivele informatii, a declarat luni Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate publica, John Dalli.
La randul sau, Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat ca a luat nota de masurile luate de autoritatile romane pentru a bloca importul de flori, seminte si bulbi, iar companiile olandeze exportatoare si-au exprimat ingrijorarea cu privire la acest subiect atat direct ambasadei, cat si autoritatilor de profil din Olanda. Potrivit sursei citate, in prezent autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care s-au luat aceste masuri de blocare a importurilor de flori, seminte si flori.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi