Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul de Bune Practici a ajuns lege. Ilie Sarbu spune ca pretul alimentelor va scadea, retailerii il contrazic
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu, a declarat, luni, pentru NewsIn, că legea privind comercializarea produselor alimentare a fost elaborată în acord cu marile reţele de magazine, iar aplicarea ei va fi benefică pentru producătorii români.
"Să-i ţii pe producătorii români la uşa hipermarketurilor nu e iresponsabilitate? Atunci când au făcut profituri în fiecare an nu a fost iresponsabilitate", a spus Ilie Sârbu răspunzând astfel Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) care susţine într-un comunicat de presă că "actul politic în sine dovedeşte iresponsabilitate şi nepricepere din partea factorului politic şi a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege în această formă".
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţine că legea privind comercializarea produselor alimentare este neconcurenţială şi va conduce la pierderea locurilor de muncă a angajaţilor din domeniu, precum şi la prăbuşirea industriei de profil, a anunţat luni asociaţia, citată de NewsIn.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit unui comunicat remis luni de AMRCR, Legea privind comercializarea produselor alimentare, adoptată de Camera Deputaţilor pe 16 septembrie si care aşteaptă girul preşedintelui României, va conduce la blocaje financiare care pot să se încheie cu falimente, atât de partea retailerilor, cât şi a furnizorilor alimentari.
Astfel, retailerii consideră că primii afectaţi vor fi consumatorii finali, deoarece preţurile nu vor scădea, ci vor creşte, ca efect al distorsionării mecanismelor pieţei şi ale liberei concurenţe în piaţă.
"Micşorarea termenelor de plată a facturilor către furnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianţi de a le putea respecta, urmând să se producă întârzieri şi blocaje financiare care pot să se încheie cu falimente, atât de partea retailerilor, cât şi a furnizorilor noştri alimentari. Într-o perioadă de criză, când problemele de cash-flow au produs uriaşe dificultăţi, chiar şi celor mai mari agenţi economici, producând falimente şi deschideri ale procedurilor de insolvenţă chiar şi în sectorul de retail, o presiune suplimentară ar putea fi, în multe cazuri, fatală", precizează AMRCR.
În plus, asociaţia retailerilor autohtoni susţine că, în acest context, pierderea locurilor de muncă ale angajaţilor companiilor implicate, şi anume retaileri, producători sau procesatori de produse alimentare, distribuitori etc, va deveni de neevitat.
"Dacă retailul a fost până acum unul din puţinele sectoare care mai făcea angajări de la debutul crizei financiare, reuşind să păstreze încă rata şomajului în limite rezonabile, viitorul pieţei muncii sub noile auspicii este tot mai sumbru. Locurile de muncă ale celor peste 50.000 de români care lucrează în sectorul de comerţ modern sunt puse astfel în pericol de o reglementare lipsită de fundament raţional", se mai arată în comunicatul AMRCR.
De asemenea, supra-reglementarea unui sistem concurenţial este în sine o alegere discutabilă, însă dacă atenţia factorului politic se concentrează selectiv doar asupra unora dintre actori, în speţă comercianţii, în funcţie de rezonanţa populistă a măsurilor propuse, deciziile pot avea consecinţe catastrofale.
În comunicat se mai arată că noile restricţii impuse prin lege vor încuraja retailerii să renunţe la furnizorii deja tradiţionali din România şi să se reorienteze spre piaţa externă şi spre importuri din ţările în care reglementările absurde de felul celei de faţă nu există. "Efectele acestui fenomen se vor răsfrânge atât asupra micilor întreprinzători români din industria alimentară, care vor avea dificultăţi tot mai mari să rămână pe piaţă, în lipsa unei pieţe de desfacere, cât şi asupra echilibrelor macro-economice ale României, în special asupra deficitului de cont curent şi al cursului de schimb al leului faţă de principalele valute", menţionează comunicatul.
"Astfel, se pierd din vedere abuzurile pe care le comit marii producători şi procesatori din industria alimentară, care cresc artificial preţurile pentru a-şi compensa propria lipsă de eficienţă şi competitivitate. După ce se vor vedea şi protejaţi la nivel politic, interesul lor pentru inovare şi creşterea competitivităţii şi a calităţii produselor oferite va scădea şi mai mult, ceea ce se va răsfrânge din nou asupra consumatorului final, privat de beneficiile unei pieţe libere şi concurenţiale", se mai arată în comunicatul asociaţiei.
Reprezentanţii retailerilor consideră că investiţiile străine directe realizate de retaileri în România vor fi stopate atâta timp cât cadrul legislativ devine atât de restrictiv. Astfel, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei româneşti din perspectivă investiţională va trece pe linie moartă, cu efecte asupra întregului ansamblu economic.
"Dincolo de repercusiunile severe asupra consumatorilor finali , textul de lege adoptat încalcă flagrant câteva principii europene de bază, precum şi Constituţia României, drept pentru care ne rezervăm dreptul de a continua toate demersurile legale pentru revenirea în limitele impuse de jurisdicţia comercială europeană şi românească", se mai arată în comunicat.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura