Comunicat de presa: Concluzii de la cea de a 38-a conferinta anuala FAO
Publicat la data de 18 Iun. 2013 in:
Stiri Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a participat in data de 17 iunie 2013 la cea de a 38-a conferinta anuala a FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura), care se desfasoara la Roma, in perioada 15-22 iunie 2013.
In interventia sa in fata plenului, Daniel Constantin a amintit ca agricultura si securitatea alimentara se confrunta cu provocari serioase peste tot in lume: "exista aproape un miliard de oameni care sufera de foame in lume si un alt un miliard de oameni subnutriti, majoritatea fiind femei, copii si micii agricultori. Asa cum a fost relatat pe larg de catre FAO, productia agricola mondiala trebuie sa creasca cu 70% pana in 2050, in scopul de a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni".
Ministrul agriculturii a subliniat ca agricultura, datorita naturii sale specifice, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de schimbarile climatice si, in consecinta, securitatea alimentara este si ea afectata. "Politica agricola reprezinta un mecanism cheie in asigurarea sigurantei alimentare, dezvoltarea durabila a zonelor rurale si totodata, in combaterea saraciei".
In opinia domniei sale, "un rol esential in securitatea alimentara poate si trebuie sa fie jucat de agricultura practicata la scara mica si medie, o resursa care nu este pretuita suficient si care ar trebui sa fie un furnizor important alimentar de pe piata. Prin urmare, agricultura practicata la scara mare trebuie sa coexiste cu agricultura mica si mijlocie, avand in vedere ca acestea din urma implica un numar mare de fermieri, in special in tarile care nu au suficienta mancare. Tocmai de aceea, obiectivul nostru comun ar trebui sa fie imbunatatirea accesului la cunostinte si piete, pentru a realiza o dezvoltare durabila a acestor zone, care ar putea reduce foametea in intreaga lume", a adaugat Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a subliniat ca Romania participa pentru prima data in calitate de stat membru al UE in procesul de reforma a Politicii Agricole Comune. "Noua PAC are ca scop punerea in aplicare a practicilor agricole durabile, precum si politici de dezvoltare rurala adaptate la diversitatea provocarilor locale. In acelasi timp, este necesara crearea unor instrumente reactive de gestionare a pietei adaptate la o varietate de sectoare si teritorii, cu o implicare mai buna si mai responsabila a fermierilor si a organizatiilor lor. O prioritate pentru perioada urmatoare este consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si de a dezvolta capacitatea de a face fata crizei", a precizat Daniel Constantin.
In incheierea discursului sau, ministrul Agriculturii a anuntat ca in luna aprilie a anul 2014, Romania va avea onoarea deosebita de a gazdui cea de-a 38-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO, a 29-a Conferinta Regionala a FAO pentru Europa, precum si intalnirea ONG-urilor si a Organizatiei Societatii Civile pentru Europa Bucuresti, in aprilie 2014. Domnia sa a adresat invitatia tuturor ministrilor Agriculturii din regiunea Europei si Asiei Centrale de a participa la aceasta manifestare pentru a vedea realizarile si progresul inregistrat in agricultura romaneasca.
*****
In marja celei de a 38-a Conferinte FAO, Ministrul Daniel Constantin a avut o intalnire bilaterala cu Directorul General FAO, Jose Graziano da Silva. In cadrul intalnirii, s-au discutat probleme referitoare la organizarea conferintei Regionale pentru Europa (ERC) si a Comisiei Europene pentru Agricultura a FAO (ECA), ce va avea loc la Bucuresti in perioada 1-4 Aprilie 2014. Directorul General al FAO a explicat ca aceasta Conferinta Regionala pentru Europa este cea mai importanta Conferinta regionala a FAO, sperand ca participarea la nivel ministerial sa fie maxima.
Ministrul Daniel Constantin a reiterat faptul ca Romania va depune toate eforturile necesare ca aceasta manifestare din aprilie 2014, sa fie un succes si sa se bucure de prezenta a cat mai multor ministri din zona Europei si a Asiei Centrale.
Discutiile dintre cei doi demnitari au mai vizat planul de actiuni FAO, crearea unui fond comun Romania - FAO pentru situatii de urgenta si proiecte destinat Republicii Moldova.
La intalnirea bilaterala a participat si domnul Tony Alonzy, "Officer in charge" al biroului regional FAO de la Budapesta, care a apreciat cooperarea excelenta avuta cu partea romana, in vederea organizarii Conferintei Regionale de la Bucuresti.
Sursa foto; www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>