Comunicat de presa MADR: Raport asupra discutiilor de la Luxemburg
Publicat la data de 26 Iun. 2013 in:
Stiri In intervalul 24-25 iunie 2013 a avut loc, la Luxemburg, reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit. Delegatia Romaniei a fost condusa de dl. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de dl. Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Scopul intalnirii l-a constituit renegocierea mandatului acordat Presedintiei in vederea trialogului final cu Parlamentul European si cu Comisia Europeana din 26 iunie a.c. Astfel, Presedintia irlandeza a supus atentiei ministrilor mai multe documente cu potentiale solutii de compromis pentru anumite elementele de sensibilitate politica, cum ar fi definitia fermierului activ, plafonarea, inverzirea, tinerii fermieri, sprijinul national trazitoriu, plata redistributiva, sprijinul cuplat.
Pentru Romania au fost de maxim interes urmatoarele puncte: impunerea unei definitii mai robuste pentru fermierul activ, aplicarea in mod optional a plafonarii, cresterea procentului pentru platile nationale tranzitorii, o alocare mai importanta pentru sprijinul cuplat, flexibilizarea si o mai buna adaptare a cerintelor de inverzire la specificul national, o schema pentru tinerii fermieri obligatorie in pilonul 1 si mai ambitioasa in recompensarea tinerilor.
In acest sens, Romania a reusit sa obtina o definitie a fermierului activ mai putin restrictiva, care, desi exclude beneficiarii care nu practica preponderent activitati agricole, lasa statelor membre posibilitatea adaptarii la specificul national.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Referitor la plafonare, aplicarea va fi pe baze voluntare, cu obligativitatea aplicarii unor reduceri pentru transele de peste 300000 euro. La platile nationale tranzitorii s-a obtinut o crestere de 39%, prin aplicarea noilor procente: incepand de la 75% in 2015 si ajungand la 50% în 2020. Procentul pentru sprijinul cuplat a fost majorat de la 10% la 13%, la care se pot adauga incă 2% pentru culturile proteice. Un rezultat considerabil il reprezinta si posibilitatea aplicarii platii redistributive pentru primele hectare si de catre SM SAPS, ceea ce presupune ca se va putea acorda o plata suplimentara pentru primele 30 de ha.
Sprijinul pentru tinerii fermieri va fi obligatoriu in cadrul primului pilon, iar pragul de aplicabilitate va fi intre 25 si 90 ha. Pentru componente de inverzire, Romania a obtinut mai multa flexibilitate pentru diversificarea culturilor, respectiv aplicarea a doua praguri in functie de marimea fermei – primul intre 10-30 ha presupune diversificarea a doar doua culturi si un al doilea peste 30 ha cu 3 culturi. Pasunile permanente vor fi raportate in continuare la nivel national, iar zonele de interes ecologic vor trebui observate numai la fermele de peste 15 ha.
Cel mai important obiectiv atins de catre Romania il reprezinta corectarea erorii la alocarea pentru Programul viticol 2014-2018. Astfel, pentru perioada urmatoarei programari de 5 ani s-a obtinut o finantare totala de 238,5 milioane euro, reprezentand 47,7 milioane euro/an.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>