Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Constanta: Instalatie de brichetat paie, inaugurata in localitatea Vlad Tepes
Fundaţia TERRA Mileniul III alături de Primăria comunei Vlad Ţepeş şi SC Agromec SA au inaugurat vineri, 3 septembrie 2010, în comuna Vlad Ţepeş, instalaţia de producere de brichete din deşeuri agricole (paie). Această instalaţie reprezintă un proiect pilot şi este propunerea noastră pentru comunitatea locală de a valorifica dar şi de a economisi resurse pentru obţinerea energiei termice, şansa de a dezvolta noi afaceri în regiune şi cel mai puţin costisitor mod de a proteja mediul.
Evenimentul a reunit locuitori din comuna Vlad Ţepeş, reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Călăraşi şi alţi factori decizionali şi şi-a propus să arate modalitatea de funcţionare a instalaţiei de producere a brichetelor din paie şi să scoată în evidenţă avantajele folosirii acestui tip de combustibil.
Pe teritoriul comunei Vlad Ţepeş, ca de altfel în toată regiunea, există un mare potenţial nefolosit de a utiliza energia regenerabilă. Deşeurile agricole (paiele) sunt arse, iar principala sursă de încălzire a locuinţelor o reprezintă lemnele. În acelaşi timp, Câmpia Bărăganului este una dintre cele mai despădurite zonele ale ţării (conform Ghidului de adaptare la efectele schimbărilor climatice elaborat de Ministerul Mediului şi Pădurilor). În acest context, producerea de brichete din paie este o alternativă la folosirea masei lemnoase pentru încălzire şi practic înseamnă valorificarea unei resurse nefolosite existentă în regiune în cantităţi uriaşe. În acelaşi timp, folosirea de brichete din paie pentru încălzirea locuinţelor se traduce prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi evitarea exploatării de cele mai multe ori necontrolate a pădurilor. Pe de altă parte, producerea de brichete din paie creează premisele dezvoltării afacerilor cu resurse existente la nivel local, creează locuri de muncă şi reprezintă o investiţie în eficienţa energetică a comunităţii.
Funcţionând la capacitate maximă, instalaţia achiziţionată poate produce până la 2500 t de brichete din paie pe an şi poate furniza nu doar combustibilul necesar pentru 1200 de locuinţele pe timp de iarnă, ci şi un surplus ce poate fi valorificat şi transformat în profit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Brichetele din paie nu conţin aditivi sau lianţi chimici, sunt curate şi prietenoase mediului (ecologice 100%). La arderea a 1000 kg de brichete se degajă la fel de multă energie ca la arderea a: 1600 kg lemn, 478 m 3 de gaz, 500 l de combustibil diesel, 1000 kg cărbune, 685 l păcură.
Instalaţia pentru producerea brichetelor a fost achiziţionată în cadrul proiectului Fundaţiei TERRA Mileniul III „Utilizarea durabilă a biomasei în scopuri energetice" finanţat prin Programul de Granturi Mici al Fondul Global de Mediu. După încheierea proiectului, aceasta va fi donată partenerului SC Agromec S.A care o va exploata şi întreţine şi va furniza gratuit timp de 1 an brichete din paie pentru încălzirea unei şcoli din comună.
Pentru mai multe informaţii, puteţi contacta coordonatorul proiectului, Fundaţia TERRA Mileniul III, Roxana Damian, e-mail: roxana.damian@terraiii.ngo.ro
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura