Constantin: ‚ Reforma Politicii Agricole Comune a intrat in linie dreapta’
Publicat la data de 17 Iul. 2013 in:
Stiri Daniel Constantin a vorbit, marti 16 iulie, despre ariile de interventie ale Programului National
de Dezvoltare Rurala pentru urmatoarea perioada 2014-2020, ocazie cu care a prezentat si alocarile financiare prevazute de noua PAC.
Acesta a facut comentarii la intalnirea de lucru, care s-a desfasurat la Ministerul Agriculturii, si la care au participat reprezentanti ai asociatiilor, organizatiilor si patronatelor din sectorul vegetal , zootehnic si industriei alimentare.
„Reforma Politicii Agricole Comune a intrat in linie dreapta. Acum, dupa ce s-a ajuns la un acord politic la nivelul consiliului de ministri, suntem foarte aproape de aprobarea regulamentelor. Pana la sfarsitul acestui an se incearca aprobarea tuturor regulamentelor de implementare si ma refer aici la regulamentele de tranzitie care vor exista, probabil, pentru anul 2014, dar si la regulamentele care vor stabili masurile de sprijin din 2014, pana in 2020. Partea cea mai grea pentru ministri din toate tarile membre acum incepe, pentru ca suntem intr-un proces de dialog, de consultari, de negocieri, pana la urma, cu fermierii, astfel incat sa stabilim care dintre masurile pe care le pune la dispozitie PAC le vom aplica. Cel mai important, de aceasta data discutam cunoscand si sprijinul bugetar pe care il avem la dispozitie din fonduri europene, pentru Pilonul I si II”, a afirmat Constantin.
Acesta a facut cateva comentarii si in legatura cu sprijinul financiar pentru Pilonul I, care aproape s-a dublat (de la 5,6 la 10,6 miliarde de euro). „La prima vedere pare un sprijin mare, dar cand va voi prezenta cum este impartit pe ani si pe forme de sprijin, nu o sa vi se mai para la fel de mare. Cunoastem toate masurile, cunoastem pachetul financiar si in egala masura, impreuna cu toate sectoarele care sunt reprezentate aici, doresc sa gasim o formula echilibrata de sprijin pentru toate sectoarele agriculturii romanesti”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
„Imi doresc foarte tare sa ajungem la un acord pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa existe, asa cum se cere in fiecare ramura a economiei romanesti, o predictibiltate, cel putin pe termen mediu 2014-2020. Fiecare fermier, fie ca lucreaza in productie vegetala, in zootehnie sau horticultura, trebuie sa stie, an de an, care este sprijinul european pe care il primeste si sprijinul de la bugetul de stat. Sprijinul european este usor de fixat, insa in privinta sprijinului de la bugetul de stat, trebuie precizat ca acesta prevede un plafon maxim. Eu imi doresc, daca vom agrea la nivelul Parlamentului un master plan, o strategie, un acord politic, ca tot acest sprijin sa fie stabilit la nivel de Parlament, astfel incat sa fie respectat nivelul de sprijin care va fi agreat in acest an cu fermierii. Astazi am discutat despre platile directe, Pilonul I, acesta este pentru anul 2015 de un miliard 600 de milioane de euro si va creste pana in 2020 pana la un miliard 900 milioane. Sprijinul de la bugetul de stat, asa cum spune Regulamentul European, este in anul 2014 in jur de 440 milioane de euro, care se vor adauga la sprijinul european. Cred ca am ajuns astazi la un acord de principiu ca fermierii care au suprafete de pana in 30 de hectare sau chiar mai multe, pentru primele 30 de hectare sa primeasca un sprijin mai mare decat fermierii care au 10.000, 20.000 sau 30.000 hectare, diferenta nefiind foarte mare, insa fiind stimulativa pentru a-i ajuta pe acei fermieri sa iasa din zona de subzistenta si semi-subzistenta si sa-si dezvolte exploatatiile pentru a produce pentru piata”, a incheiat Ministrul Agriculturii.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>