Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Controale in piete, la comerciantii de fructe si legume
Inspectorii MADR si ai Directiilor Agricole Judetene verifica, la nivel national, modul in care sunt respectate prevederile legii pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.
Totodata, atestatele de producator cu suspiciuni asupra calitatii de producator sau asupra cantitatilor de legume posibil de obtinut in raport cu suprafetele cultivate au fost retrase, in vederea verificarii de catre DAJ-uri la primariile emitente.
Controalele au vizat cateva aspecte importante, precum depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar, asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producatori agricoli organizati conform OUG 44/2008, etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
De asemenea se urmareste si trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar prin indicarea corecta pe documentele insotitoare a tarii de origine (facturi fiscale).
Reprezentantii Autoritatii Nationale Fitosanitare preleveaza cu aceeasi ocazie probe in vederea efectuarii de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse in aceasta perioada la comercializare.
In urma acestor actiuni de control s-au facut urmatoarele constatari:
-Pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor o abundenta de legume de sezon proaspete: salata, ceapa si usturoi verde, ridichi, spanac, verdeturi (patrunjel, marar, leustean), radacinoase, castraveti, precum si mere, cartofi, ceapa uscata, nuci si altele produse de fermierii autohtoni;
-Produsele autohtone se deosebesc prin calitate si prospetime de loturile de legume si fructe din import sau comert intracomunitar, care prezinta in marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fara caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratarii prin ceruire fina;
-Loturile de legume si fructe provenite din import sau din comert intracomunitar pierd din prospetime si fructuozitate, prin transport si depozitare, de regula fiind recoltate inainte de maturare pentru a rezista la transport si depozitare;
-Majoritatea legumelor si fructelor provenite din tarile europene sau din import sunt obtinute prin tehnici de cultura super intensive sau intensive, cu dirijarea in totalitate a factorilor de nutritie si de mediu;
-Legumele si fructele romanesti produse de persoane fizice sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale, mostenite in gospodaria taranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate in principal organic, irigate prin brazda sau picurare, ceea ce le confera calitati organoleptice si insusiri culinare deosebit de apreciate
La fel de important este si faptul ca toate cantitatile de legume si fructe autohtone sunt recoltate si aduse in pietele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor in aceeasi zi, sau cel mai tarziu, in ziua urmatoare recoltarii, ceea ce le confera prospetime si savoare specifice.
Loturi mari de legume si fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscata, patrunjel, salata verde se descarca in depozitele din Romania, iar pe facturile emise comerciantilor nu se inscrie originea produselor in vederea informarii corecte a cumparatorilor, fiind usor de substituit originea reala cu cea autohtona.
De asemenea, activitatile de control impun un comert corect si civilizat in pietele agroalimentare, cu asigurarea spatiilor aferente producatorilor agricoli autohtoni ce ofera in continuare legume si fructe de sezon proaspete si sanatoase.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi