Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale in piete, la comerciantii de fructe si legume

controale-in-piete-la-comerciantii-de-fructe-si-legume

Inspectorii MADR si ai Directiilor Agricole Judetene verifica, la nivel national, modul in care sunt respectate prevederile legii pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.


Au fost verificate 185 piete agroalimentare, 82 depozite en-gros de legume si fructe, 2920 operatori economici, din care 1650 persoane fizice si 1270 persoane juridice. Au fost prelevate 28 probe din urmatoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveti, rosii, patrunjel, dovlecei, lamai, salata verde, ridichi, capsuni, ciuperci, etc.
 
Totodata, atestatele de producator cu suspiciuni asupra calitatii de producator sau asupra cantitatilor de legume posibil de obtinut in raport cu  suprafetele cultivate au fost retrase, in vederea verificarii de catre DAJ-uri la primariile emitente.
 
Controalele au vizat cateva aspecte importante, precum depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar, asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil pentru  producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producatori agricoli organizati conform OUG 44/2008, etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

    De asemenea se urmareste si trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar prin indicarea corecta pe documentele insotitoare a tarii de origine (facturi fiscale).
 
Reprezentantii Autoritatii Nationale Fitosanitare preleveaza cu aceeasi ocazie probe in vederea efectuarii de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse in aceasta perioada la comercializare.
 
In urma acestor actiuni de control s-au facut urmatoarele constatari:
-Pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor o abundenta de legume de sezon proaspete: salata, ceapa si usturoi verde, ridichi, spanac, verdeturi (patrunjel, marar, leustean), radacinoase, castraveti, precum si mere, cartofi, ceapa uscata, nuci si altele produse de fermierii autohtoni;
-Produsele autohtone se deosebesc prin calitate si prospetime de loturile de legume si fructe din import sau comert intracomunitar, care prezinta in marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fara caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratarii prin ceruire fina;
-Loturile de legume si fructe provenite din import sau din comert intracomunitar pierd din prospetime si fructuozitate, prin transport si depozitare, de regula fiind recoltate inainte de maturare pentru a rezista la transport si depozitare;
-Majoritatea legumelor si fructelor provenite din tarile europene sau din import sunt obtinute prin tehnici de cultura super intensive sau intensive, cu dirijarea in totalitate a factorilor de nutritie si de mediu;
-Legumele si fructele romanesti produse de persoane fizice sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale, mostenite in gospodaria taranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate in principal organic, irigate prin  brazda sau picurare, ceea ce le confera calitati organoleptice si insusiri culinare deosebit de apreciate
 
La fel de important este si faptul ca toate cantitatile de legume si fructe autohtone sunt recoltate si aduse in pietele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor in aceeasi zi, sau cel mai tarziu, in ziua urmatoare recoltarii, ceea ce le confera prospetime si savoare specifice.
 
Loturi mari de legume si fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscata, patrunjel, salata verde se descarca in depozitele din Romania, iar pe facturile emise comerciantilor nu se inscrie originea produselor in vederea informarii corecte a cumparatorilor, fiind usor de substituit originea reala cu cea autohtona.
 
De asemenea, activitatile de control impun un comert corect si civilizat in pietele agroalimentare, cu asigurarea spatiilor aferente producatorilor agricoli autohtoni ce ofera in continuare legume si fructe de sezon proaspete si sanatoase.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016