Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Covasna: Culturile de salix, alternativa la taxa pe pârloagă


Culturile de salix i-ar putea salva pe proprietarii terenurilor nelucrate de la plata ''taxei pe pârloagă'', este de părere preşedintele Asociaţiei "Green Energy" (Energia Verde) din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos. Acesta a declarat, marţi, că salixul (un soi de răchită -n.r) este folosit cu succes pe post de combustibil în străinătate, îndeosebi în Austria şi Suedia, în locul lemnelor, rumeguşului sau gazului metan.
''Culturile de salix sunt foarte rentabile pentru că nu sunt pretenţioase, cresc foarte repede şi după ce au fost însămânţate nu mai ai treabă cu ele timp de 30 de ani, decât la strângerea recoltei, o dată pe an'', susţine Vajda Lajos.

Plantele se culeg asemenea porumbului, se toacă şi se transformă în pellete (firimituri de lemn), care au o emisie scăzută de dioxid de carbon. Calculele arată că o suprafaţă de 20.000 de hectare cultivată cu salix poate asigura energie termică pentru două oraşe mari.

''Este adevărat că investiţia iniţială este cam mare, ajunge la 1.500-1.600 de euro, însă profitul este de 800 de euro pe an", a mai spus el, adăugând că asociaţia pe care o conduce face demersuri pentru ca înfiinţarea acestor culturi să fie subvenţionată de Guvern.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

''Avantajele sunt multiple - protejăm mediul înconjurător pentru că salixul produce oxigen, îl folosim ca sursă de energie alternativă şi nu mai ardem pădurile şi în plus pământul nu mai stă pârloagă'', a mai spus Vajda Lajos. În ultimii doi ani în judeţul Covasna s-au înfiinţat culturi de salix pe aproape 12 hectare şi există şanse ca acestea să se extindă în mai multe judeţe ale ţării.

''Ne-au căutat din Harghita, Vâlcea, Satu Mare şi chiar şi un investitor din Belgia care ar vrea să cultive salix în România pe 1.000 de hectare'', a mai spus preşedintele Green Energy. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, susţine penalizarea celor care deţin terenuri agricole, dar nu le cultivă.

Întrebat despre un proiect la Ministerul Agriculturii privind impozitarea terenurilor agricole necultivate, Vlădescu a precizat, marţi, că nu a fost discutat acest subiect cu reprezentanţii Ministerul Agriculturii, dar că susţine modelul de penalizare a celor care deţin terenuri agricole, dar nu le cultivă. Potrivit estimărilor, România are între 1,5 milioane şi 2,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, reprezentând cel puţin 20% din suprafaţa cultivabilă a ţării, ocupând la acest capitol locul I în Uniunea Europeană.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016