Pe piaţa românească îşi face tot mai mult loc o nouă cultură de plante, care pot fi utilizate pentru producerea de peleţi mai ieftin decât în varianta cu deşeuri lemnoase.
Deşi majoritatea peleţilor din România sunt produşi din deşeuri lemnoase, o sursă alternativă mai nouă este o plantă originară din Asia, Miscanthus Giganteus, cunoscută şi sub numele de "Iarba elefantului" sau "stuful chinezesc".
Uscată şi mărunţită, din ea se pot produce peleţi sau brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn. Avantajul acestei plante ţine de faptul că nu e pretenţioasă, putând fi cultivată pe orice teren unde se cultivă porumb, adică aproape în toate zonele din România. De altfel, ea a putut fi cultivată şi pe sol poluat, la Copşa Mică.
"În România, au fost cultivate peste 100 ha cu Miscanthus, majoritatea în acest an, în zona Dobrogei sau în judeţe ca Buzău, Brăila, Sibiu", ne-a spus Alexandru Coman, preşedintele ARGE Miscanthus România, asociaţia care promovează această cultură. Potrivit lui, planurile sunt însă foarte mari. De exemplu, o firmă elveţiană, Biocarbol, vrea să planteze 5.000 ha în România, în sud-vestul ţării.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Deşi majoritatea peleţilor din România sunt produşi din deşeuri lemnoase, o sursă alternativă mai nouă este o plantă originară din Asia, Miscanthus Giganteus, cunoscută şi sub numele de "Iarba elefantului" sau "stuful chinezesc".
Uscată şi mărunţită, din ea se pot produce peleţi sau brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn. Avantajul acestei plante ţine de faptul că nu e pretenţioasă, putând fi cultivată pe orice teren unde se cultivă porumb, adică aproape în toate zonele din România. De altfel, ea a putut fi cultivată şi pe sol poluat, la Copşa Mică.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"În România, au fost cultivate peste 100 ha cu Miscanthus, majoritatea în acest an, în zona Dobrogei sau în judeţe ca Buzău, Brăila, Sibiu", ne-a spus Alexandru Coman, preşedintele ARGE Miscanthus România, asociaţia care promovează această cultură. Potrivit lui, planurile sunt însă foarte mari. De exemplu, o firmă elveţiană, Biocarbol, vrea să planteze 5.000 ha în România, în sud-vestul ţării.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News