Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Crescatorii de ovine si caprine s-au suparat pe ANSVSA, "o institutie care nu ajuta cu nimic crescatorii, ci obstructioneaza activitatea lor"
Crescătorii de ovine şi caprine din România acuză Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de favorizarea importatorilor de carne în detrimentul producătorilor interni, informează NewsIn.
Acuzaţia a fost lansată sâmbătă, la Bran, la şedinţa Consiliului Naţional al Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine.
"ANSVSA trebuia să pună la dispoziţia producătorilor crotaliile pentru cei peste şapte milioane de miei care au fost născuţi în acest an, acest lucru fiind obligatoriu pentru identificarea genetică a acestora. Pentru că nu au făcut-o, găsind cu greu 900.000 de crotalii de abia acum, după ce noi am protestat public, ANSVSA creează mari pierderi crescătorilor de ovine, mai ales celor care urmau să vândă material pentru prăsilă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Neexistând acea identificare obligatorie, ei nu mai pot vinde animalele decât pentru carne, pierzând foarte mulţi bani. Fără crotaliere nu putem vinde mieii nici măcar pe piaţa internă cu ocazia Paştelui", a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Producătorilor de Ovine şi Caprine din România.
El a adăugat că, dacă vor fi trimise în timp util, cele 900.000 de crotalii ar putea acoperi cererea internă de carne de miel. "Acum, cu cele 900.000 de crotalii, dacă ele vor fi trimise în teritoriu în timp util, s-ar putea să putem acoperi cererea internă, care nu depăşeşte 20% din producţia anuală de miei. Noi trebuia să intrăm în posesia crotaliilor în luna ianuarie, mieii trebuind crotaliaţi la maxim două zile de la fătare. Acest lucru împreună cu vestitul Ordin 111, care a încercat să împiedice producătorii să-şi vândă marfa, ne îndreptăţesc să afirmăm că cine a gândit aceste măsuri a încercat intenţionat să favorizeze importatorii de carne de ovine, în detrimentul producătorilor interni“, a susţinut Marcel Andrei, sâmbătă, la Bran.
Crescătorii de ovine şi caprine mai spun că ANSVSA este o instituţie care nu ajută cu nimic crescătorii, ci, mai degrabă, obstrucţionează activitatea lor, prin inspectorii acestei instituţii. "Eu am mai spus-o că medicilor veterinari nu li s-au lipit seringile de mână, ci doar ştampilele. Suntem prea puţin sprijiniţi de această instituţie“, a concluzionat Marian Andrei.
Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei Agrostar, a declarat că ANSVSA trebuie să treacă din subordinea Cabinetului prim-ministrului în subordinea Ministerului Agriculturii. De altfel, acest lucru s-a cerut şi printr-o rezoluţie a şedinţei de la Bran, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, să fie adresată o scrisoare oficială premierului Emil Boc, căruia i se va cere trecerea ANSVSA la minister, ca o componentă a politicii de descentralizare.
"În loc să trecem decizia către agricultori, noi o lăsăm în mâna politicului, ceea ce nu este firesc. Noi socotim că o astfel de instituţie, care are şi menirea a pune la punct politici de dezvoltare a activităţii de creştere a animalelor, trebuie să fie departe de politic, ea trebuie să servească doar intereselor producătorilor. Acum, de exemplu, identificarea genetică a mieilor, crotalierea de care discutăm, să se facă de un SRL şi de colectarea laptelui se ocupă alte instituţii. Nu există o coordonare, nu există nimic care să sprijine producătorul român. Dacă producătorii de ovine nu vând acum, de Paşti, atunci când să vândă? Vor avea numai pierderi. Ne vom adresa prim-ministrului ca să treacă ANSVSA în subordinea ministerului, ca un prim pas spre descentralizarea acestor activităţi“, a spus preşedintele Agrostar.
Dacă nu vor primi un răspuns satisfăcător din partea premierului Emil Boc, crescătorii de ovine şi caprine ameninţă că vor organiza pichetări ale sediilor Ministerului Agriculturii, ANSVSA şi Guvernului, până când li se vor satisface solicitările.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News