Exclusiv
Publicat in: Stiri
Crescătorii de ovine şi caprine din România acuză Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de favorizarea importatorilor de carne în detrimentul producătorilor interni, informează NewsIn.

Acuzaţia a fost lansată sâmbătă, la Bran, la şedinţa Consiliului Naţional al Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

"ANSVSA trebuia să pună la dispoziţia producătorilor crotaliile pentru cei peste şapte milioane de miei care au fost născuţi în acest an, acest lucru fiind obligatoriu pentru identificarea genetică a acestora. Pentru că nu au făcut-o, găsind cu greu 900.000 de crotalii de abia acum, după ce noi am protestat public, ANSVSA creează mari pierderi crescătorilor de ovine, mai ales celor care urmau să vândă material pentru prăsilă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h



Neexistând acea identificare obligatorie, ei nu mai pot vinde animalele decât pentru carne, pierzând foarte mulţi bani. Fără crotaliere nu putem vinde mieii nici măcar pe piaţa internă cu ocazia Paştelui", a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Producătorilor de Ovine şi Caprine din România.

El a adăugat că, dacă vor fi trimise în timp util, cele 900.000 de crotalii ar putea acoperi cererea internă de carne de miel. "Acum, cu cele 900.000 de crotalii, dacă ele vor fi trimise în teritoriu în timp util, s-ar putea să putem acoperi cererea internă, care nu depăşeşte 20% din producţia anuală de miei. Noi trebuia să intrăm în posesia crotaliilor în luna ianuarie, mieii trebuind crotaliaţi la maxim două zile de la fătare. Acest lucru împreună cu vestitul Ordin 111, care a încercat să împiedice producătorii să-şi vândă marfa, ne îndreptăţesc să afirmăm că cine a gândit aceste măsuri a încercat intenţionat să favorizeze importatorii de carne de ovine, în detrimentul producătorilor interni“, a susţinut Marcel Andrei, sâmbătă, la Bran.

Crescătorii de ovine şi caprine mai spun că ANSVSA este o instituţie care nu ajută cu nimic crescătorii, ci, mai degrabă, obstrucţionează activitatea lor, prin inspectorii acestei instituţii. "Eu am mai spus-o că medicilor veterinari nu li s-au lipit seringile de mână, ci doar ştampilele. Suntem prea puţin sprijiniţi de această instituţie“, a concluzionat Marian Andrei.

Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei Agrostar, a declarat că ANSVSA trebuie să treacă din subordinea Cabinetului prim-ministrului în subordinea Ministerului Agriculturii. De altfel, acest lucru s-a cerut şi printr-o rezoluţie a şedinţei de la Bran, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, să fie adresată o scrisoare oficială premierului Emil Boc, căruia i se va cere trecerea ANSVSA la minister, ca o componentă a politicii de descentralizare.

"În loc să trecem decizia către agricultori, noi o lăsăm în mâna politicului, ceea ce nu este firesc. Noi socotim că o astfel de instituţie, care are şi menirea a pune la punct politici de dezvoltare a activităţii de creştere a animalelor, trebuie să fie departe de politic, ea trebuie să servească doar intereselor producătorilor. Acum, de exemplu, identificarea genetică a mieilor, crotalierea de care discutăm, să se facă de un SRL şi de colectarea laptelui se ocupă alte instituţii. Nu există o coordonare, nu există nimic care să sprijine producătorul român. Dacă producătorii de ovine nu vând acum, de Paşti, atunci când să vândă? Vor avea numai pierderi. Ne vom adresa prim-ministrului ca să treacă ANSVSA în subordinea ministerului, ca un prim pas spre descentralizarea acestor activităţi“, a spus preşedintele Agrostar.

Dacă nu vor primi un răspuns satisfăcător din partea premierului Emil Boc, crescătorii de ovine şi caprine ameninţă că vor organiza pichetări ale sediilor Ministerului Agriculturii, ANSVSA şi Guvernului, până când li se vor satisface solicitările.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Traditia fermierilor de a merge la targurile de animale mai are sperante. Reprezentantii...
Robotul care face branza a fost inventat si va fi prezentat oficial
Robotul care face branza a fost inventat si va fi prezentat oficial
Dupa cateva luni de eforturi, inventatorii acestui robot vor sa demonstreze si celor mai severi...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton