Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cresonul creste salbatic in padurile de langa Bucuresti
Ce este CRESONUL, cum se cultliva CRESON, unde se gaseste CRESO DE GRADINA, CRESON SALBATIC, CRESON DE PADURE (lepidium sativum)
Am scris in urma cu doi ani un articol pentru revista Hortipedia in care povesteam despre padurile din jurul Bucurestiului si despre minunatiile pe care le poti intalni in ele. Sigur, nu intra in discutie
Stiu ca pare incredibil, dar astfel de locuri chiar exista la doar cativa pasi de aglomeratia orasului. A fost nevoie de multi ani de "explorare" sa le aflu o mica parte din secrete, unde sunt, ce ascund si cum se ajunge acolo. Secrete sunt si astfel vor ramane, nu vreau sa le grabesc sfarsitul.
Trebuie sa va spun, insa, ca la marginea unei astfel de paduri am intalnit paeonia peregrina - bujorul romanesc de padure - o specie protejata care numai Dumnezeu stie cum a supravietuit la cativa metri de o sosea intens circulata.
Tot acolo cresc vita salbatica si hedera helix, specii rar intalnite in flora spontana, dezvoltand un areal ideal pentru adapostirea rozatoarelor (iepuri de camp), reptilelor (serpi, gusteri) si pasarilor (fazani - am identificat cel putin sase).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
La ultima iesire am identificat creson salbatic - un condiment cu o frunza asemanatoare cu patrunjelul, dar cu un gust care aminteste de semintele de fenicul. Un dulce aromat numai bun de presarat in salate sau la mancarea de peste.
Ce este cresonul?
Cresonul - lepidium sativum - este o planta anuala cultivata inca din antichitate (seminte de creson au fost identificate in piramidele egiptene), pentru frunze si seminte.
Frunzele inferioare sunt late, incretite, penat sectate, verde-albastrui. Frunzele superioare sunt liniare, lanceolate. Tulpina ajunge la 50 cm inaltime.
Florile de creson sunt albe sau rosii.
Semintele
Foarte aromate, de culoare castanie. Facultatea germinativa de 90% se pastreaza 3-4 ani. Intr-un gram de seminte intra 500-600 seminte. Alerg sa fac niste poze, si revin cu imagini dar si cu tehnologia de cultivare, pentru cei care il indragiti si vi-l doriti in gradina sau in ghiveci ;)
Tehnologia de cultura
De la profesorul Vlasceanu citire. Prima recolta de frunze de creson, de la insamantare, se poate face dupa numai o luna, 30 de zile. Creste, asadar, foarte repede fata de alte specii. Seminte de creson am gasit prin toate marile supermarketuri, costa aproximativ 1-2 lei pachetelul. Se pot planta in jardiniere sau ghivece cu gura intinsa si, conform domnului profesor, domnul creson poate sa aterizeze in farfurie dupa 30 de zile.
Norocosii posesori de gradina / teren in jurul casei vor fi bucurosi sa afle ca in aer liber cultura de creson se infiinteaza pe straturi inaltate, cu o inaltime la coronament de 50 sau de 94 cm. Se seamana primavara cat mai devreme (e cazul sa va grabiti!) si trebuie obligatoriu irigat, mai ales in primele stadii de dezvoltare (doua frunze).
Recoltarea se face prin tunderea frunzelor la 2 cm deasupra punctului de insertie pe tulpina. Daca sunteti curiosi, aflati ca de pe un hectar de creson cultivat puteti obtine 5-6 tone. Nu este pretentios in privinta solului, se poate administra din toamna un ingrasamant organic.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi